Mit tanulhat(na) III. Károly más európai királyi családoktól?

Az uralkodása küszöbén álló III. Károly királynak számos kihívással kell szembenéznie – kritikus sajtóorgánumokkal, gyarmati múlttal, lázadó leszármazottakkal. Vajon Európa többi királyi családja tud-e jó példával szolgálni? – veti fel a kérdést a news.co.uk által idézett összefoglalójában a BBC. Ha a brit uralkodó most vállalkozást vezetne, bizonyára vállalati trénerhez vagy terapeutához folyamodna, de királynak lenni már csak azért is más, mert nem áll rendelkezésre túl sok segédanyag a sikeres uralkodáshoz – állapítják meg. Van azonban a La Manche csatornán túl fél tucat királyi család, akik maguk is szembesültek az uralkodással járó sajátságos kihívásokkal.

A norvég példa: hogyan csökkenthetők a családi feszültségek

Köztudomású, hogy III. Károly fia, Harry herceg úgy döntött, nem vállalja a rá háruló feladatokat, és visszavonult Kaliforniába. Mindemellett bíráló, lejárató megállapításokat tett a brit királyi családra, sőt apjára vonatkozóan is.

A norvég királyi családnak szintén megvannak a maga lázadó, a trónöröklési vonalból kimaradó utódai. Márta Lujza hercegnő V. Harald király és Szonja királynő legidősebb lánya. Norvégia egyébként meglepően kevéssé progresszív királyi örökösödési törvényeinek megfelelően a trónt öccse fogja örökölni. Mindemellett, Márta Lujza maga is lenyűgöző és ellentmondásos személyiség, például angyalokkal beszélget – írja a BBC. Néhány évvel ezelőtt iskolát is alapított, ahol tandíj ellenében megtanítja másoknak, hogyan „lépjenek kapcsolatba az angyalokkal”. A norvég sajtó „angyal­isko­lának” nevezte el a tanodát. A hercegnő vőlegénye amerikai származású sámán, akinek rengeteg követője van a közösségi médiában, és van egy mellékvállalkozása is: „lélek­optimizálónak” titulált medalionokat forgalmaz, darabonként 222 dollárért; szerinte ilyen medalion ki tudta gyógyítani a koronavírus-fertőzésből is.

Mivel többen felrótták a családnak, hogy a hercegnő királyi címét arra használta, hogy vállalkozását felfuttassa, 2022-ben ő is lemondott pozíciójáról és az azzal járó feladatokról, és jelenleg egyszerű üzletasszonynak minősíti magát.

A BBC szerint nagy különbség van abban, ahogyan a norvég királyi család és a Windsor-ház ezeket a bonyolult családi folyamatokat megközelítette. Márta Lujza cselekedetei és tisztségéről való lemondása ugyanis nem okozott szakadást. A Márta Lujzáról és Durek Verrett sámán kapcsolatáról szóló bulvársajtó szerint is a családon belül megértéssel, őszinte szeretettel viszonyultak hozzá.

A dán példa – hogyan kezeld a sajtót

Dániában a királyi családnak egészen kifinomult viszonya van az országos sajtóval – emeli ki összeállításában a BBC. Tavaly II. Margit dán királynő bejelentette, hogy nyolc unokája közül négynek megszünteti a királyi fizetéseit, és visszavonja a hercegi és hercegnői címüket, hogy lehetőség szerint csökkentsék a királyi háztartás méretét és a kiadásokat. A gyermekek apja, Joachim herceg, a királynő legfiatalabbik fia állítólag egyik udvaronctól tudta meg a hírt, felháborodásában pedig azt nyilatkozta az erről érdeklődő újságírónak: utódait igazságtalanul kezelték!

„Ez a nyilatkozat felborzolta a kedélyeket, mert ez volt az első alkalom, hogy a királyi család tagjai véleményt nyilvánítottak olyan dolgokról, amelyekkel nem értettek egyet” – magyarázta Tine Gotzsche, aki két évtizede tudósít a norvég királyi palotából. Elmondása szerint a herceg megsértette a hallgatólagos protokollt. Joachim herceg „kirohanása” viszont mégsem csökkentette a dán királyi család népszerűsé­gét. Ez részben azért történt így, mert a közvélemény egyetértett a megszorító intézkedésekkel, másrészt pedig azért, mert maga Margit királynő is bevetett egy váratlan fegyvert – az alázatot – írta a BBC. Nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy kiáll a döntése mellett, de – mint fogalmazott – alábecsülte, hogy ez a döntés milyen mértékben kihat a fiára és családjára. A nyilatkozat címlapokra került, ugyanakkor valami megváltozott a királyi palota és a sajtó viszonyában. Az újságírók megtanulták, hogy feltehetnek a királyi családtagoknak kérdéseket és válaszokat is kaphatnak. Mindemellett, a királyi család is megtanulta, hogy modernebb médiakörnyezetben kell működnie. „Dániában, és talán Nagy-Britanniában is, ez a hozzáállás komoly adag alázatot és érzelmi intelligenciát igényel” – nyomatékosította a BBC.

Európai uralkodók és uralkodóházak 

Belga Királyság: a 63 éves Fülöp király, a Szász–Coburg–Gotha-ház tagja 2013. július 21-én lépett a trónra, miután apja, az 1993 óta regnáló II. Albert július 3-án egészségi okokból lemondott legidősebb fia javára. Fülöp felesége, Matild az első belgiumi születésű belga királyné. Gyermekeik: Erzsébet, a belga trón örököse, Gábor, Emánuel, Eleonóra.

Dán Királyság: a 83 éves II. Margit királynő, a Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glück­sburg-ház tagja, IX. Frigyes dán király és Ingrid svéd királyi hercegnő lánya 1972. január 14-én lépett trónra. Házastársa Henrik dán herceg, gyermekeik: Frigyes trónörökös és Joakim.

Holland Királyság: az 56 éves Vilmos Sándor, az Oránia–Nassaui-ház tagja, Beatrix királynő és Claus van Amsberg herceg fia 2013. április 30-án lépett trónra, lemondását január 28-án bejelentő anyja utódaként. Házastársa az argentin születésű, polgári származású Máxima Zorreguieta Cerruti, gyermekeik a trónörökös koronahercegnő Katalin Amália, Alexia és Ariane.

Az európai uralkodók színe-java II. Erzsébet temetésén

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága: a 75 éves III. Károly király Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, továbbá 14 nemzetközösségi királyság uralkodója, a Windsor-ház tagja, II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg fia, anyja 2022. szeptember 8-án bekövetkezett halála után lépett trónra. Első felesége Lady Diana Spencer volt, akivel 1981-ben házasodtak össze és 1996-ban váltak el. Házasságukból két fiú született: a trónörökös Vilmos walesi herceg és Harry, Sussex hercege. Második felesége Camilla Parker Bowles.

Norvég Királyság: a 86 éves V. Harald király, a Schleswig–Holstein – Sonderburg – Glück­sburg-ház tagja, V. Olaf király és Márta svéd hercegnő fia 1991. január 17-én lépett trónra. Házastársa a közrendű Sonja Haraldsen, gyermekeik: Márta Lujza és a trónörökös Haakon koronaherceg.

Spanyol Királyság: az 55 éves VI. Fülöp király, a Bourbon-ház tagja, I. János Károly és Zsófia görög királyi hercegnő fia 2014. június 19-én lépett trónra, lemondását június 2-án bejelentő apja utódaként. Házastársa Letizia Ortiz Rocasolano, az első nem nemesi származású és 1879 óta az első spanyol földön született spanyol királyné, gyermekeik a trónörökös Leonóra hercegnő és Zsófia.

Svéd Királyság: a 77 éves XVI. Károly Gusztáv, a Bernadotte-ház tagja 1973. szeptember 15-én nagyapját, VI. Gusztáv Adolfot követve lépett a trónra. Házastársa a német polgári származású Sylvia Sommerlath, gyermekeik a trónörökös Viktória hercegnő, Károly Fülöp és Magdolna.

Liechtensteini Fejedelemség: a 78 éves II. János Ádám herceg, a Liechtenstein-ház tagja 1989. november 13-án lépett a trónra. Örököse Alajos régensherceg, akire 2004. augusztus 15-én átruházta az államfői teendőket, de hivatalosan ő maradt az államfő. Házastársa Marie Aglae Kinsky von Wchinitz und Tettau grófnő, gyermekeik: Alajos, Miksa, Konstantin és Tatjana.

Monacói Hercegség: a 65 éves II. Albert herceg, a Grimaldi-ház tagja, III. Rainier monacói herceg és Grace Kelly amerikai színésznő fia 2005. július 12-én lépett a hercegi trónra. Házastársa Charlene Wittstock dél-afrikai úszónő, gyermekeik a trónörökös Jakab herceg és Gabriella.

Andorrai Fejedelemség: a fejedelemség társhercegei 1278 óta a Seo de Urgel-i spanyol püspök és a francia államfő, a tisztséget 2003. májusa óta Joan-Enric Vives i Sicília püspök és 2017. májusa óta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök tölti be.

Borítókép: Anna Mária volt görög királyné, III. Károly és Zsófia volt spanyol királyné Bukarestben, Mihály király temetésén 2017-ben