Miami tenisztorna: Marozsán kikapott Zverevtől a negyeddöntőben

Marozsán Fábián, teniszező
Marozsán Fábián a negyeddöntőig menetelt az amerikai tornán
Marozsán Fábián két játszmában kikapott a világranglistán ötödik német Alexander Zverevtől a Miamiban rendezett keménypályás tenisztorna férfi versenyének negyeddöntőjében.

A világranglistán 57. magyar remek formában menetelt Floridában, mivel az amerikai Aleksandar Kovacevic, a hatodik helyen kiemelt dán Holger Rune és az ausztrál Alexei Popyrin ellen szettet sem vesztett, majd a 16 között a Runéhoz hasonlóan top 10-es ausztrál Alex de Minaurt búcsúztatta. Ezzel a nem hivatalos élő ATP-rangsorban már a 38. helyen áll.
Csütörtökön aztán igazi „nagyágyú” következett a 26 éves Zverev személyében, aki Tokióban olimpiai, 2018-ban és 2021-ben pedig ATP-világbajnok lett, 21 trófeát gyűjtött, 2020-ban döntőt vívott a US Openen, megfordult a világranglista második helyén is, és több mint 40 millió dollárt ütögetett már össze.
Miamiban először találkozott egymással a két játékos, aminek részben az volt az oka, hogy a hamburgi születésű, orosz származású rivális februárban sérülés miatt nem jött el a 3–2-es német sikerrel zárult tatabányai Davis-kupa-selejtezőre.
A torna harmadik negyeddöntője helyi idő szerint 13 órakor, 29 fokban kezdődött el a Hard Rock Stadionban, amely eredetileg az NFL-es Miami Dolphins otthona, és az amerikaifutball-meccseken 75 ezren szurkolhatnak benne. Az 1000-es kategóriájú tenisztornára viszont 2019 óta leválasztanak belőle egy darabot, és egy 14 ezres ideiglenes arénát hoznak létre benne.
A csütörtöki meccsen 1:1-nél a Hajdúszoboszló SE sportolója a negyedik bréklabdát már nem tudta hárítani, és a kevesebbet rontó Zverev 3:1-re ellépett. A magyar éljátékos nem szeppent meg, okosan variálta a játékot, a védjegyének számító ejtésekre a német el sem indult, de első bréklabdájával nem tudott élni (2:4). Marozsán 3:5-nél a szettben maradásért szervált, és a legrosszabbkor, játszmalabdánál ütötte be első kettős hibáját.
A folytatásban is mindketten próbáltak alkalmazkodni a szeles körülményekhez, Zverevet figyelmeztették is időhúzásért, de ez nem zavarta meg abban, hogy a 24 éves magyar második bréklabdáját is kivédje. Ekkor kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, Marozsán teljesen egyenrangú ellenfél volt, ejtéseivel az őrületbe kergette ellenfelét, aki nemegyszer 220 kilométer/óra körül adogatott. A második felvonás és a mérkőzés 5:5 után dőlt el, amikor Zverev hozta a szerváját, a magyarnak viszont néhány rossz megoldás miatt ez nem sikerült, így 1 óra 37 perc elteltével ő gratulálhatott riválisának.
A német kiválóság elsőként az elitbe tavaly berobbant magyart méltatta a meccs után: „Ma láthattuk, hogy Fábián milyen fantasztikusan üt az alapvonalról, és a legjobbakat is keményen megdolgoztatja. Ha úgy játszik a folytatásban, mint ma a második szettben, akkor hamarosan ő is odaérhet a top 10-be” – jelentette ki Zverev.
Marozsán pályafutása harmadik ATP-negyeddöntőjét is elveszítette, előzőleg tavaly Sanghajban a lengyel Hubert Hurkacz, Szófiában pedig a német Jan-Lennard Struff állította meg őt a nyolc között. A floridai torna után a 185 ezer dolláros pénzdíj vigasztalhatja, illetve az, hogy a jövő héten már a top 40-ben jegyzik majd a világranglistán.
Marozsán Fábián úgy fogalmazott: nagyon jól játszó Alexander Zverevtől kapott ki. „Zverev rutinos, nagy ütései vannak, és kihasználta, hogy én ma nagyon picit tompább voltam az előző meccsekhez képest mozgásban és fejben is. Lassabban reagáltam az ütéseire” – értékelt Marozsán a menedzsmentjének csütörtöki sajtóközleményében.
Marozsán úgy fogalmazott, Zverev nagyon gyorsan teniszezik, nagyon nagyokat szervál, és más az a szög, ahogyan az ő adogatása érkezik. Elismerte, ha az ember kicsit tompább – amilyen ő volt ma –, az már nem fér bele ellene.
„Nem volt könnyű dolgom. Az első szett egy picit korábban és gyorsabban elment, mint gondoltam. Nem annyira éreztem a játékot, eléggé merev és feszes voltam, izgultam a mérkőzés előtt és az elején is. Éreztem, hogy merev a kezem, lassabban teniszeztem, ezt ő ki tudta használni” – idézte fel. Hozzáfűzte, a második szettben vissza tudta hozni a szerváját, némileg fellazult, elkezdett egyre több labdát a pályára ütni, igazi labdameneteket kialakítani, és azt érezte, hogy Zverev nagyon picit elbizonytalanodott. Ellenfele hátrébb szorult a pályán, ezáltal Marozsánnak több ideje volt a saját játékát kialakítani, ennek köszönhetően lett szorosabb ez a játékrész. „Ekkor voltak már szép labdamenetek, és azt gondolom, ötven-ötven százalékban nyertem meg ezeket” – magyarázta.
Kifejtette, eléggé furcsa volt az időjárás, néha fújt a szél, néha sütött a nap, de ehhez alkalmazkodnia kell. Ezért is nyert a német, mert jobban tudott alkalmazkodni, sokkal több ilyen meccs van a háta mögött.
Marozsán az előző tornán, Indian Wellsben a nyolcaddöntőig jutott. „Azt gondolom, Miamiban jobban tudtam teljesíteni, mint Indian Wellsben. Nagyon élveztem a játékot, nagyon örülök, hogy itt játszhattam, ilyen meccseket nyerhettem, és ilyen játékosok ellen tudtam pályára lépni. Nagyon élveztem az egész túrát” – nyilatkozta.
Elárulta, a meccs végén Zverev nagyon szimpatikusan gratulált neki az egész túrához, főként a miami versenyhez és a szép eredményéhez. „Nagyon jól esett, hogy azt mondta, ha így tudok játszani a továbbiakban is, akkor előbb-utóbb összejöhet nekem is a top 10-es álomhatár, ami tényleg óriási dolog. Ha ezt egy korábbi világranglista-második, olimpiai győztes, világbajnok mondja, akkor abban lehet, hogy van valami” – vélekedett.
Marozsán kifejtette, jó érzés számára, hogy sikerült elérnie, hogy picit már tartanak tőle a meccs előtt, nem veszik félvállról, sőt felkészülnek belőle, ugyanakkor neki ezáltal nehezebb dolga van, mert már számítanak azokra a játékelemekre, amiket alkalmazni szokott.
A magyar játékos közölte, most haza tud utazni, utána két-három nap kondicionális és futóedzés következik a salakos szezon kezdete előtt.
Grigor Dimitrovval találkozik a Marozsánt csütörtökön búcsúztató Alexander Zverev, a világranglistán 12. bolgár játékos az utolsó negyeddöntőben rendkívül látványos mérkőzésen verte meg az első kiemelt Carlos Alcarazt.
A másik ágon a címvédő Danyiil Medvegyev csap össze a friss Australian Open-győztes Jannik Sinnerrel, előbbi a chilei Nicolás Jarryn, utóbbi pedig a feltörekvő cseh Tomás Machacon jutott túl.
A nőknél eldőlt, hogy a 2022-ben wimbledoni bajnok Jelena Ribakina és az idény végén visszavonuló amerikai Danielle Collins vívja a finálét. A kazah fordulatos meccsen a fehérorosz Vitorija Azarenkát, Collins az orosz Jekatyerina Jevgenyjevna Alekszandrovát búcsúztatta.
Eredmények:
Férfiak, negyeddöntő: A. Zverev (német, 4.)–Marozsán 6:3, 7:5; Medvegyev (orosz, 3.)–Jarry (chilei, 22.) 6:2, 7:6 (7); Sinner (olasz, 2.)–Machac (cseh) 6:4, 6:2; Dimitrov (12.)–Alcaraz (spanyol, 1.) 6:2, 6:4.
Nők, elődöntő: Ribakina (kazah, 4.)–Azarenka (fehérorosz, 27.) 6:4, 0:6, 7:6 (2); Collins (amerikai)–Alekszandrova (orosz, 14.) 6:3, 6:2.