Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

U21-ES EB: DÁN, HORVÁT, FRANCIA ÉS PORTUGÁL GYŐZELEM

A dán válogatott kétgólos győzelmet aratott vasárnap az izlandi csapat felett a magyar–szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, így továbbra is százszázalékos. A gyirmóti összecsapáson a skandinávok bő negyedóra alatt két gólt szereztek, azaz hamar eldöntötték a három pont sorsát, a szigetországiak még büntetőből sem tudtak szépíteni. A horvát válogatott 3–2-es sikert ért el a svájci csapat ellen Koperban, míg a francia (Szombathelyen) és a portugál válogatott (Ljubljanában) is kétgólos győzelmet aratott az orosz, illetve az angol csapat felett.

Eredmények, U21-es Eb, csoportkör, 2. forduló:

C-csoport: • Dánia–Izland 2–0 (2–0) • Franciaország–Oroszország 2–0 (2–0). A csoport állása: 1. Dánia 6 pont, 2. Franciaország 3, 3. Oroszország 3, 4. Izland 0.

D-csoport: • Horvátország–Svájc 3–2 (1–0) • Portugália–Anglia 2–0 (0–0). Az állás: 1. Portugália 6 pont, 2. Horvátország 3, 3. Svájc 3, 4. Anglia 0.

HONDURAS ÉS MEXIKÓ OTT LESZ AZ OLIMPIÁN

Honduras és Mexikó férfi labdarúgó-válogatottja kijutott a tokiói játékokra, miután megnyerte elődöntőjét a CONCACAF zóna olimpiai selejtezős tornáján, a mexikói Guadalajarában. A hondurasi csapat, amely a 2016-os, riói olimpián negyedikként zárt, már 2–0-ra vezetett az amerikaiak ellen, a rivális erejéből csak a szépítésre futotta (2-1). A házigazda mexikóiak Kanadát verték 2–0-ra a legjobb négy között. Honduras sorozatban negyedszer kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, míg az Egyesült Államok gárdája a 2008-as pekingi esemény óta nem tud kvótát szerezni. A nyolccsapatos torna fináléjában így Mexikó–Honduras mérkőzést rendeznek, de ez gyakorlatilag már tét nélküli lesz. Az észak- és közép-amerikai térség olimpiai selejtezőjét eredetileg tavaly márciusban rendezték volna, de a koronavírus-járvány miatt – ahogy magát az olimpiát is – egy évvel elhalasztották.

Ezzel teljes a 16 csapatos olimpiai mezőny a férfiaknál: Japán (házigazda), Franciaország, Németország, ROMÁNIA, Spanyolország (Európa), Ausztrália, Szaúd-Arábia, Koreai Köztársaság (Ázsia), Egyiptom, Elefántcsontpart, Dél-afrikai Köztársaság (Afrika), Argentína, Brazília (Dél-Amerika), Új-Zéland (Óceánia), Honduras, Mexikó (Észak- és Közép-Amerika).

SORSOLTAK A LABDARÚGÓ II. LIGÁBAN

Az alapszakasz lejártával kisorsolták a román labdarúgó másodosztály további menetrendjét. A kiesés elkerüléséért folytatott play-out sorozat hétvégi első fordulójában az A-csoportban a Kolozsvári U FC a Szlatinai MSC vendége lesz, a 2. fordulóban szabadnapos, utána pedig sorozatban a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiui Pandúrok (otthon), a Temesvári Ripensia (idegenben), a Bukaresti Metaloglobus (o), a Konstancai Farul (i) és a Lénárdfalvi ACSF (o) lesz az ellenfele.

A felsőházi rájátszás 1. fordulójának párosítása (április 1–3.): • Mioveni-i SK–Krajovai U 1948 • FK Csíkszereda–Bukaresti Rapid • Călăraşi-i Dunărea–Temesvári ASU Politechnika.

A csapatok megőrzik az alapszakaszban gyűjtött pontjaikat.

NAGYBÁNYAI MINAUR: EGY CSÓK, EGY POFON

A Nagybányai Minaur női és férfi kézilabdacsapata is érdekelt volt a hétvégén a nemzetközi kupában.

A női együttes nagy lépést tett a elődöntőbe jutás felé, ugyanis a román–román negyeddöntős csata első felvonását hét góllal hozta idegenben a Brăilai Dunărea KK ellenében. A találkozó a máramarosiak 31–24 (12–12) sikerével végződött. Az adott pillanatban nyolc találattal is vezető Minaurnál góllal mutatkozott be a 19 éves Kerekes Éva. A visszavágót április 3-án játsszák Nagybányán.

Góldobók:

Minaur: Jovana Kovacsevics 8, Jelena Lavko 7, Linn Blohm 5, Asuka Fujita 4, László Krisztina és Larissa Fais Munhoz Araujo 2–2, Kerekes Éva, Ana Maria Tănăsie és Anca Polocoşer 1–1 (Filipp Idehn 11 védéssel járult hozzá csapata sikeréhez). Brăila: Marina Dmitrovics 7, Alina Czeczi 5, Maria Kanaval 4, Mădălina Zamfirescu 3, Aneta Udriştioiu 2, Bianca Tiron, Bojana Milics és Nicoleta Safta 1–1 (Ljubica Nenezics és Elena Şerban 3, illetve 2 védéssel nem sokat segítette együttesét).

További eredmények: • HC Lada Togliatti (orosz)–Herning-Ikast Handbold (dán) 29–31 (17–17) • HC Zvezda Zvenyigorod (orosz)–Nantes Atlantique Handball (francia) 29–33 (16–16). Az orosz Asztrahan Astrahanocska és a Siófok KC párharc mindkét felvonását a magyar csapat otthonában játsszák pénteken és vasárnap.

Bár ledolgozta ötgólos hátrányát, idegenben lőtt kevesebb góllal búcsúzott a Nagybányai Minaur férfi együttese az Európai Kupában. A ciprusi Sabbianco Anorthosis Famagustát 23–18 (11–11) arányban győzték le Nicosiában, de a hazai pályán elszenvedett 27–22-es vereség végzetesnek bizonyult a máramarosiak számára. A 22 éve alakult ciprusi együttes 45–45-ös összesítéssel, idegenben lőtt több góllal története első nemzetközi szereplésénél elődöntőbe jutott.

A Minaur góldobói: Ionuţ Ramba 6, George Gabriel Haiduc és Andrei Buzle 5–5, Milan Kotrc 3, Albert Cristescu és Mihai Dobra 2–2; a házigazdák legjobbja Nikolaosz Kritikosz volt 6 góllal.

SIMONE TEMPESTINI HETEDSZERRE NYERT A BRASSÓ RALIN

A Kommandóban rendezett Romania Winter Rally után a ralibajnokság második szakasza a brassói Tess Rally volt, amelyet 50. alkalommal rendeztek meg. A sokszoros bajnok Simone Tempestini és navigátora, Sergiu Itu (Skoda Fabia R5) hetedszerre nyert megelőzve a kolozsvári Napoca Rally Academy másik pilótáját, Bogdan Marişcát (Ford Fiesta R5, navigátor Sebastian Itu). A dobogó legalsó fokára a Sebastian Barbu, Bogdan Iancu (Skoda Fabia R5) kapaszkodhatott fel. A jubileumi versenyen 82 egység vett részt. A raliverseny 3. Szakasza, a Bucovina Rali április 17–18-án esedékes.

FÉRFI RÖGBI: ROMÁN VERESÉG GRÚZIÁBAN

A férfi rögbi világbajnoki selejtezőnek is számító Rugby European Championship 2021 keretében az angol Andy Robinson szövetségi kapitány irányította Románia Grúziában/Georgiában vendégszerepelt, s az utóbbi időben mumusának számító válogatottól úgy kapott ki 28–17 (13–7) arányban, hogy ellenfele a 21. perctől emberhátrányban játszott. Ezzel a sikerrel a grúzoknál maradt a két ország versengésére kiírt Antim Ivireanul Kupa.

A „Tölgyek” pontszerzői: Andrei Gorcioaia és Eugen Căpăţînă (1–1 cél), Daniel Plai (jutalomrúgás), Florin Vlaicu (1 büntető és 1 jutalomrúgás).

A két csapat eddig mérlege 25 mérkőzés, 15 grúz és 9 román győzelem, egy találkozó döntetlenre végződött. Románia utolsó mérkőzését július 3-án vagy 4-én hazai pályán vívja, ellenfele a Belgium–Hollandia selejtező győztese lesz.

A másik mérkőzésen: • Portugália–Spanyolország 43–28 (támadó bónuszpont a győztesnek). Az állás: 1. Grúzia/Georgia 18 pont/4 mérkőzés, 2. ROMÁNIA 9/4, 3. Portugália 5/3, 4. Oroszország 4/2, 5. Spanyolország 2/3, 6. Belgium/Hollandia 0/0.

SKÓCIA MEGNYERTE WALESNEK A HAT NEMZET TORNÁJÁT

Párizsban a Stade de France-ban játszották a férfi rögbi Hat Nemzet Tornája utolsó mérkőzését, amelyet korábban a franciák koronavírusos esetei miatt halasztottak el. Amennyiben a hazai csapat 21 pont különbséggel (s legalább négy célt elérve) nyert volna, övé lett volna a trófea, de még a győzelem sem jött össze: Skócia 27–23 (13–10) arányban diadalmaskodott. Így viszont 28. alkalommal Wales nyerte a Hat Nemzet Tornáját.

Végeredmény: 1. Wales 20 pont, 2. Franciaország 16, 3. Írország 15, 4. Skócia 15, 5. Anglia 10, 6. Olaszország 0.

MIAMI: TECĂUÉK SIKERREL VETTÉK AZ ELSŐ AKADÁLYT

A Miamiban rendezett 3 343 785 dollár összdíjazású keménypályás tenisztorna páros versenyében Horia Tecău a salvadori Marcelo Arevalo oldalán szerepel, az első akadályt 67 perc alatt 6:4, 6:3-mal sikerrel vették a Henri Kontinen, Edouard Roger-Vasselin (finn, francia) kettős ellenében. Tecăuék eddigi jutalma 18 ezer dollár és 90 világranglistapont, következő ellenfelük a negyeddöntőbe jutásért az első kiemelt kolumbiai duó, Juan Sebastian Cabal és Robert Farah lesz.