Búcsúztak Tecăuék is a Roland Garrostól

Búcsúztak Tecăuék is a Roland Garrostól
Kedden búcsúzott a férfi páros küzdelmeitől a 9. kiemelt Kevin Krawietz, Horia Tecău (német, román) kettős, amely a negyeddöntőben nagyot küzdött a 2. favorit kolumbiai Juan Sebastian Cabal, Robert Farah duóval, de két óra és 29 perc után alulmaradt a háromszettes küzdelemben a Párizsban rendezett francia nemzetközi teniszbajnokságon.

A dél-amerikaiak sodró lendületű kezdés után (6:2-re nyerték az első játszmát úgy, hogy az elején 4:0-ra is vezettek), a második szettben már nem villogtak annyira, és fej fej mellett haladtak a felek egészen a rövidítésig, a tie-breaket pedig Tecăuék nyerték 7–3-ra. A döntő játszmában jobban kezdett a román, német páros, 2:0-ra, 3:1-re és 4:2-re is vezettek, de nem sikerült megőrizniük brékelőnyüket, és a kolumbiaiak 4-nél utolérték őket. Cabal és Farah a 6:5-ös vezetésnél a legjobb pillanatban ismét elnyerték Tecăuék adogatását, így 7:5-re húzták be a szettet, és nyerték meg a meccset.

Cabalék 4 ászt ütöttek és 8 kettős hibájuk volt, Krawietzék kétszer tudtak védhetetlenül adogatni, viszont emellett 6 duplahibát vétettek. Az adogatásokat közel egyformán értékesítették, a különbséget a bréklabdák kihasználása jelentette: Tecău és társa csak egyszer nyert fogadóként kilenc lehetőségből, ellenfeleik pedig 4/8-as statisztikával bizonyultak jobbnak.

Tecău és Krawietz jutalma  49 853 eurós csekk és 360 ATP-pont. A román, német kettős idén április 25-én a barcelonai döntőben is vereséget szenvedett a kolumbiaiaktól (6:4, 6:2), Tecăuéknak az volt a második fináléjuk a hollandiai Rotterdam után.

A konstancai teniszezőnek így a legjobb eredménye a negyeddöntő marad, amelyet most másodszor ér el, először 2015-ben, amikor a holland Jean Julien Rojer volt a párostársa (abban az esztendőben vegyespárosban is a legjobb nyolc közé jutott a szlovén Katarina Srebotnik oldalán), Krawietz viszont kétszer is megnyerte a salakpályás Grand Slam-tornát 2019-ben és 2020-ban, honfitársa, Andreas Mies oldalán.

A román küldöttségből immár csak Irina-Camelia Begu van versenyben, aki női párosban az argentin Nadia Podoroska oldalán szerdán a Petra Martics, Shelby Rogers (horvát, amerikai) kettős ellen lép pályára a negyeddöntőben.

Eredmény, férfi páros, negyeddöntő: Cabal, Farah (kolumbiai, 2.)–Krawietz, Tecău (német, román, 9.) 6:2, 6:7 (3), 7:5.

*

A férfi egyes nyolcaddöntőjében a 13-szoros bajnok spanyol, harmadik favorit Rafael Nadal háromszettes meccsen került a legjobb nyolc közé, miután 7:5, 6:3, 6:0-ra legyőzte a 18. helyen kiemelt olasz Jannik Sinnert.

Nadal a tavalyi Roland Garros és az idei római tenisztorna után harmadszor is legyőzte a nála 16 évvel fiatalabb, 19 éves Sinnert, és talán a három mérkőzésük közül a mostani első játszmájában kényszerítette a legnagyobb küzdelemre a Garros 13-szoros bajnokát az ifjú olasz.

Az első szettben hamar 2:0-s hátrányba került Sinner, ám a következő négy játékot megnyerve 4:2-re meglépett – először nyert négy játékot egymás után Nadal ellen. Hiába adogathatott 5:4-es vezetésénél az első játszmáért, nem tudott élni a lehetőséggel, míg a spanyol klasszis a szett utolsó négy játékát megnyerve, 63 perc alatt 7:5-re behúzta a játszmát.

A spanyol a második szettben sem lassított, pillanatok alatt elhúzott 4:0-ra, mire Sinner nyolc játék után ismét nyert egyet – ráadásul fogadóként –, majd miután a saját adogatását is hozta, a második brékhátrányát is visszahozta. Az egyenlítés viszont nem jött már össze, Nadal ugyanis megint brékelte a gyengén adogató olaszt, majd semmire hozva az adogatását, 46 perc alatt megnyerte a második játszmát.

A spanyol kiválóság a harmadik szettet is nagy lendülettel kezdte, ismét gyorsan dupla brékelőnybe került, onnan pedig már nem volt visszaút Sinner számára: 6:0-ra elvesztette a harmadik játszmát is – mindössze 28 perc alatt.

Sinnernek ugyan voltak jó pillanatai a találkozón, ám a biztató első szett után nem volt reális esélye arra, hogy a svéd Robin Söderling (2009) és Novak Djokovics (2015) után ő legyen a harmadik teniszező, aki a Roland Garroson legyőzi Nadalt. A spanyol a négy közé jutásért a hozzá hasonlóan az idei Garroson még szettveszteség nélkül menetelő, 10. kiemelt argentin Diego Schwartzmannal találkozik.

Nem a 19 éves olaszok napja volt a hétfő Párizsban: amint korábban röviden jeleztük, Djokovics az első két szett elvesztése után kiejtette Lorenzo Musettit.

Az első és a második szett első részében egyaránt gyors brékváltás történt, majd a rövidítésekben mindkétszer Musetti bizonyult jobbnak. Az olasz játékos 2 óra 20 perc alatt összeszorgoskodott kétszettes előnyét 47 perc alatt tüntette el a szerb világklasszis, akinek lendülete megmaradt az ötödik, döntő játszmára is. Utóbbi aztán úgy ért véget, hogy 0:4-nél Musetti feladta a végül 3 óra 28 perces ütközetet.

A Roland Garroson egyszer győztes (2016), továbbá négyszer döntős Djokovics következő ellenfele szintén egy olasz játékos, a kilencedik helyen kiemelt Matteo Berrettini lesz, aki Roger Federer visszalépését követően játék nélkül jutott a nyolc közé.

Hétfői eredmények, 4. forduló, nyolcaddöntő:

Férfiak: Berettini (olasz, 9.)–Federer (svájci, 8.) játék nélkül, Federer visszalépett; Djokovics (szerb, 1.)–Musetti (olasz) 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0-nál Musetti feladta; Schwartzman (argentin, 10.)–Struff (német) 7:6 (9), 6:4, 7:5; Nadal (spanyol, 3.)–Sinner (olasz, 18.) 7:5, 6:3, 6:0.

Nők: Gauff (amerikai, 24.)–Dzsabúr (tunéziai, 25.) 6:3, 6:1; Krejcíkova (cseh)–Stephens (amerikai) 6:2, 6:0; Szakkari (görög, 17.)–Kenin (amerikai, 4.) 6:1, 6:3; Swiatek (lengyel, 8.)–Kosztyuk (ukrán) 6:3, 6:4.

A negyeddöntő párosítása:

Férfiak: Djokovics–Berrettini, Nadal–Schwartzman, A. Zverev (német, 6.)–Davidovich (spanyol), Cicipasz (görög, 5.)–Medvegyev (orosz, 2.).

Nők: Gauff–Krejcíkova, Szakkari–Swiatek, Ribakina (kazah, 21.)–Pavljucsenkova (orosz, 31.) és Zidansek (szlovén)–Badosa Gibert (spanyol, 33.).

*

Szabanin Natália egyesben és párosban is nyert az első forduló hétfői játéknapján a francia nyílt teniszbajnokság női juniorversenyében.

A salakpályás Grand Slam-torna honlapja szerint az egyesben nyolcadik kiemelt magyar játékos 71 perc alatt búcsúztatta német riválisát, Nicole Rivkint. Következő ellenfele a felnőtt világranglista-helyezéssel (701.) is rendelkező Ane Mintegi Del Olmo volt kedden, a spanyol 94 perc játék után két szettben nyert ellene.

Párosban Szabanin hétfőn a horvát Petra Marcsinko oldalán – ötödik kiemeltként – döntő rövidítésben nyert az amerikai Robin Montgomery, Clervie Ngounoue duó ellen, így a nyolcaddöntőbe jutottak.

Eredmények, nők, junior:

Egyes, 1. forduló (a 32 közé jutásért): Szabanin (8.)–Rivkin (német) 6:3, 6:2; 2. forduló (a 16 közé jutásért): Mintegi Del Olmo (spanyol)–Szabanin 6:1, 6:4.

Páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Szabanin, Marcsinko (magyar, horvát, 5.)–Montgomery, Ngounoue (amerikai) 7:6 (3), 2:6, 12–10.

Borítókép: Kevin Krawietz (hátul) és Horia Tecău menetelése a legjobb nyolc között ért véget – FOTÓ: FACEBOOK

LETARTÓZTATTAK EGY OROSZ TENISZEZŐT A ROLAND GARROSONJana Szizikova orosz teniszezőt fogadási csalás gyanújával letartóztatták a francia nyílt bajnokságon. A Le Parisien című francia lap beszámolója szerint a 26 éves Szizikova – honfitársa, Jekatyerina Alekszandrova oldalán – 6:1, 6:1-re kikapott az Ajla Tomljanovic, Storm Sanders ausztrál duótól a női párosok első fordulójában, de nem a csütörtöki meccs miatt vették őrizetbe. A párizsi ügyészség október óta nyomoz ellene bűnszervezetben elkövetett fogadási csalás, illetve vesztegetés elfogadása miatt. A gyanús meccset a tavalyi francia nyílt bajnokságon játszotta: az amerikai Madison Brengle partnereként 7:6, 6:4-re kikapott az Andreea Mitu, Patricia Maria Ţig román kettőstől, és a második szett ötödik játékában két kettős hibája volt, illetve elrontott egy ütést. A mérkőzésre több tízezer eurós tétben érkeztek fogadások különböző országokból arra a gémre a románok javára Szizikova hibáit megelőzően, ezért keltette fel a hatóságok érdeklődését. A Roland Garros biztonsági személyzete megpróbálta megakadályozni, hogy a rendőrök és a nyomozók letartóztassák Szizikovát, de nem jártak sikerrel. Később a szállodai szobáját is átkutatták. Szizikova a páros világranglista 101. helyén áll, egyéniben pedig a 765. Párosban egy tornát nyert, 2019-ben a svájci Lausanne-ban, honfitársa, Anasztaszija Potapova oldalán. Eddigi nyereményei a WTA nyomán mintegy 170 ezer eurót tesznek ki.