Magyar

Távirati Iroda

Megszavazta a lengyel parlamenti alsóház (szejm) azt a tervezetet, amelynek értelmében regionális nyelvnek ismerik el a sziléziai nyelvjárást.
Külpol
Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol
Teljes szereposztással, több mint száz színész közreműködésével készül új hangoskönyv-sorozat angolul J. K. Rowling Harry Potter-regényfolyamának mind a hét kötetéből - számolt be róla szerdán a Variety.com.
Hűha
Jóváhagyta a román kormány a szerb-magyar-román hármashatárnál található Kübekháza - Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön - közölte Mihai Constantin kormányszóvivő.
Közhír
Egy harmincezer férőhelyes, UEFA-szabványoknak megfelelő, főleg állami költségvetésből finanszírozott temesvári stadion építéséről fogadott el határozatot Temesváron tartott csütörtöki ülésén a kormány, miután az ellenzéki többségű bánsági város önkormányzata március elején önerőből kezdett hozzá egy másik, tízezer férőhelyes stadion építéséhez.
Sport
Varga Roland gólt szerzett a Sepsi OSK labdarúgócsapatában, amely házigazdaként 2-2-es döntetlent játszott a listavezető FCSB-vel az élvonal felsőházi rájátszásának játéknapján.
Sport
Romániában nem a megélhetéssel kapcsolatos gondok, hanem az ország háborúba sodródásának lehetősége miatt aggódnak a legtöbben - mutatta ki az INSCOP közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérésében.
Belpol
Fontos, hogy olyan emberek kerüljenek többségbe június 9-én, az európai parlamenti választásokon, akik a józanész alapján, pragmatikus döntéseket hoznak – mondta az M1 aktuális csatornán ma reggel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselőjelöltje.
Belpol
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Gazdaság
A román szélsőségesen nacionalista pártok magyarellenes gyűlöletkeltésére hívta fel a júniusi 9-i választásokat és a kampányt megfigyelő EBESZ küldöttségének figyelmét az RMDSZ. A szövetség meg akarja előzni a jelenség térnyerését és nemcsak belpolitikai téren, hanem külpolitikai eszközökkel is fel akarja venni ellene a harcot, ezért hangsúlyozza annak fontosságát, hogy képviselői ott legyenek minden nemzetközi intézményben.
Belpol
Kedden délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja. A hagyományoknak megfelelően a „főpapnő” – akit ezúttal Mary Mina színésznő alakított – korhű jelmezben végezte a ceremóniát.
Sport
Alapfokon érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot - erősítette meg hétfőn az MTI-nek Kovács Jenő polgármester. A Szatmár megyei kisváros elöljárója elmondta: az alapfokú ítéletet körülbelül egy hete hozta meg a nagyváradi bíróság.
Közhír