Magyar sportosztály Kalotaszentkirályon?

Megvannak a működéshez szükséges feltételek

Magyar tannyelvű sportosztály jöhet létre a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskolában.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőségen dolgozó magyar szakemberek most összesítik annak a felmérésnek az adatait, amelyben arra keresték a választ: lenne-e igény magyar tannyelvű sportosztály beindítására a községközpontban. 

– Elképzelhető, hogy a 2025-2026-os tanévben magyar tannyelvű sportosztály jön létre Kalotaszentkirályon. Hiánypótló képzés lenne. Szentkirályon megvannak a működéshez szükséges feltételek, ami az infrastruktúrát és a szakembereket illeti – nyilatkozta a Szabadságnak Kerekes Adelhaida, a Kolozs megyei magyar közoktatásért felelős főtanfelügyelő-helyettes. 

Kilencedik osztállyal és többféle szakkal kezdenének, és tervezik a sportklubokkal való partnerkapcsolatot létesítését. A település a téli és nyári edzőtáborok szervezésére is alkalmas lenne. 

–Egyelőre a Kolozs megyei magyar szülők válaszait várjuk, de az is előfordulhat, hogy más megyéből is lennének érdeklődők. Az új osztály létrehozása azonban hosszadalmas folyamat, az országos minőségbiztosító ügynökség, az ARACIS jóváhagyására is szükség van. Ezért leghamarabb 2025-2026-ban indulhat be a magyar sportosztály – tette hozzá a főtanfelügyelő-helyettes.

Borítókép: Kalotaszentkirályi uszoda