Harmincezer férőhelyes temesvári stadion megépítését hagyta jóvá a kormány

Egy harmincezer férőhelyes, UEFA-szabványoknak megfelelő, főleg állami költségvetésből finanszírozott temesvári stadion építéséről fogadott el határozatot Temesváron tartott csütörtöki ülésén a kormány, miután az ellenzéki többségű bánsági város önkormányzata március elején önerőből kezdett hozzá egy másik, tízezer férőhelyes stadion építéséhez.

A kormányülésen elfogadott műszaki-gazdasági mutatók szerint az új, korszerű, 30 596 férőhelyes aréna a több mint 60 éves - 1963-ban épült és eredeti 40 ezres kapacitásával (mostani 33 ezer ülőhelyével) Románia második legnagyobb stadionjának számító, immár lebontásra ítélt - fedetlen Dan Păltinișanu stadion helyén, 26 hónap alatt fog felépülni 837 millió lejes költségvetésből. A szükséges pénz 97 százalékát az országos beruházási társaság (CNI) biztosítja, míg a Temes megyei önkormányzat 22 millió lejt tesz hozzá.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a Temes megyei prefektusi hivatalban tartott, kihelyezett kormányülés elején felidézte: tavaly két temesvári párttársa, Sorin Grindeanu közlekedési miniszter és Alfred Simonis ügyvivő képviselőházi elnök társaságában vett részt egy találkozón a temesvári Poli labdarúgócsapat szurkolótáborának vezetőivel, és akkor tett ígéretet arra, hogy meg fogják építeni az új stadiont.

"Ma teljesítjük az ígéretet: elfogadjuk egy korszerű, 30 ezer férőhelyes aréna, egy több mint 165 millió eurós beruházás műszaki-gazdasági mutatóit" - mondta a miniszterelnök a kormányülés elején.

Az állami költségvetésből építendő új temesvári stadion az ország második legdrágább ilyen jellegű létesítménye lesz a 2011-ben átadott 55 634 férőhelyes bukaresti Nemzeti Aréna után. 

A kormány azt követően hozott határozatot a temesvári stadionépítésről, hogy Dominic Fritz, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöljeként megválasztott polgármester bejelentette: Temesvár önerőből épít fel egy tízezer férőhelyes stadiont, miután megelégelte, hogy a román kormány évtizedek óta csak ígéri a fejlesztést. A fémvázas, moduláris szerkezetű arénára 115 millió lejt különített el Temesvár USR-s többségű önkormányzata. Az építkezés márciusban kezdődött, és a tervek szerint 28 hónap alatt fejeződik be.

Az egy évszázada még az ország futballfővárosának számító Temesváron, amelynek Kinizsi (Chinezul) nevű labdarúgócsapata zsinórban nyerte meg az első romániai bajnokságokat, ma már nincs elsőosztályú futballcsapat, a kétszeres román bajnok Politehnica örökébe lépett, 2012-ben alakult temesvári Poli jelenleg a harmadosztályban játszik.