Kilépett az USR-ből és új pártot alapít Dacian Cioloş EP-képviselő

Kilépett az USR-ből és új pártot alapít Dacian Cioloş EP-képviselő
Kilépett a tavaly ősszel ellenzékbe vonult Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) Dacian Cioloş európai parlamenti (EP-) képviselő, a párt volt elnöke, és új pártot alapít Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) néven.

Cioloş alig négy hónappal megválasztása után, februárban mondott le az USR éléről, miután a döntéshozatal átszervezését célzó reformcsomagjához nem kapta meg a pártvezetés támogatását. A volt miniszterelnök mostani közleménye szerint az USR egyre távolodik azoktól - a közélet megújítására vonatkozó - ígéretektől, amelyekkel a 2019-es EP-választásokon megszerezte több, mint kétmillió választópolgár bizalmát.

Cioloş erre a "reformokat sürgető" választói igényre hivatkozva bejelentette, hogy másik négy - az USR-PLUS választási szövetség jelöltjeként mandátumot szerzett - EP-képviselőtársával közösen új pártot hoz létre. A REPER a társadalommal és az üzleti szférával akar párbeszédet folytatni és megoldásokat keresni a társadalmi problémákra, az energia- és élelmiszerbiztonsággal, a jogállamisággal, klímaváltozással és digitális átállással kapcsolatos kihívásokra.

Az új pártot alapító EP-képviselők továbbra is a Renew Europe frakcióban folytatják tevékenységüket.