Kiéleződött a feszültség az USR-ben - FRISSÍTVE: Lemondott Dacian Ciolos a párt éléről

Kiéleződött a feszültség az USR-ben - FRISSÍTVE: Lemondott Dacian Ciolos a párt éléről
Update: Lemondott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Dacian Cioloş - tájékoztatták az AGERPRES hírügynökséget politikai források.

Elutasította hétfőn a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőtestülete az alakulat elnökének, Dacian Cioloşnak a javaslatát a párt struktúrájának és működésének módosítását illetően – értesült az Agerpres hírügynökség.

Az elnök indítványát a testület 11 tagja támogatta, 14-en pedig ellene szavaztak. Az USR alapszabálya szerint ugyan nem kötelező szavazásra bocsátani az ilyen jellegű tervezeteket, Dacian Cioloş azonban ragaszkodott ehhez. Módosító javaslatok benyújtására is volt lehetőség, a pártelnök azonban elutasította a többség által fontosnak tartott változtatásokat, így az indítványa elbukott.
Az USR alelnöke, Dan Barna múlt csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Dacian Cioloş kilátásba helyezte a lemondását az országos elnökség aznapi ülésén, ha a vezető testület nem fogadja el a párt átszervezéséről szóló javaslatait.

Cioloş múlt hét végén azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy a pártnak „alternatív vezetőket” kell kinevelnie, és Dan Barna alelnöknek „hátra kellene lépnie egyet”, és időt kellene szánnia „a politikai újjáépítkezésre.”

Az USR elnöke a hétfői, vezetőtanácsi ülést követően azt mondta, még a hétfői nap folyamán meghozza döntését, hogy vállalja-e továbbra is a pártelnöki tisztséget, vagy sem. Mint bejelentette, hétfőn késő délután sajtótájékoztatót tart a párt bukaresti székházában.