Dacian Cioloșt választották az USR-PLUS új elnökévé (FRISSÍTVE)

Dacian Cioloșt választották az USR-PLUS új elnökévé (FRISSÍTVE)
Dacian Cioloş európai parlamenti képviselőt választották az USR PLUS tagjai a pártszövetség elnökévé. A volt kormányfő 19 603 szavazatot, kapott, ellenjelöltje, Dan Barna pedig 18 900 voksot.

Dan Barna a szoros eredmény dacára nem vitatta Cioloș győzelmét, üdvözölte a két párt összeolvadásának kiteljesedését, hozzátéve, hogy részese akar lenni a közös építkezés folytatásának. Úgy vélekedett: a 2024-es választásokon az USR-PLUS válhat a legfontosabb erővé a jobboldalon, és ez a párt adhatja Románia következő elnökét.

Az államfőválasztás, illetve az önkormányzati és a parlamenti választások megnyerését tartja az USR PLUS legfontosabb célkitűzéseinek Dacian Cioloş. Pártelnökként tartott első beszédében nagyon fontosnak nevezte, hogy az USR PLUS tagjai közül sokan vettek részt az online szavazással tartott elnökválasztáson. Ez véleménye szerint azt mutatja, hogy a tagság hisz az USR és a PLUS fúziójában.

Az 52 éves zilahi születésű, kertészmérnök végzetségű Cioloș 2010-2014 között mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos volt a Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban, 2015 novemberétől a 2016-os parlamenti választásokig pedig egy szakértői kormány élén miniszterelnök.

Cioloș megerősítette: az USR-PLUS megszavazza a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát, és csak akkor tér vissza a kormánykoalícióba, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Florin Cîțu helyett más miniszterelnököt jelöl. Szombat este Cioloș a Digi 24 stúdiójában azt nyilatkozta: sem egy szakértői kormány alakítását, sem az előre hozott választásokat nem tartja jelenleg célravezetőnek.

„Nem tudok többet mondani, mit amennyi már eddig is elhangzott. Nem hiszem, hogy az USR PLUS álláspontja változni fog. Újra szövetkezhetünk a liberálisokkal és az RMDSZ-szel, amennyiben lesz egy olyan miniszterelnök, akivel együtt tudunk dolgozni, és ez a személy semmiképp sem Florin Cîțu. Jővő héten szavazásra bocsátják a bizalmatlansági indítványt, amelyet az USR PLUS támogat. A további tárgyalások attól függnek, hogy mi lesz ennek az eredménye”, nyilatkozta újságíróknak Dacian Cioloș.

Az USR PLUS úgy döntött hétvégi kongresszusán, hogy az alakulat visszatér az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) elnevezéshez és a régi, kék alapú jelvényhez.

A kongresszus szombaton megszavazta az országos elnökséget, majd vasárnap hitelesítette Dacian Cioloş elnöki megbízatását és az elnökségi választások eredményeit. Az USR PLUS tájékoztatása szerint a párt országos elnöksége 24 tagból fog állni, közülük a kapott szavazatok száma alapján első hét elnökségi tag tölt be alelnöki funkciót. Az új alelnökök: Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Anca Dragu, Allen Coliban és Claudiu Năsui.