Felújítják a gyalogoshidat

Felújítják a gyalogoshidat
Három évvel a Szamos feletti gyalogoshíd korszerűsítésének bejelentése után végre kiírták a versenytárgyalást a Nyárfasor/Plopilor utca és a Donát negyedet összekötő híd munkálatainak megkezdésére.

2014-ben a Drmex vállalat végezte a műszaki szakvéleményezést a három kijáratú, 68 méter hosszú fémhíd esetében. A jelentés szerint a híd szerkezete és a forgalmi sáv nagyon rossz állapotban van, számos hiányossággal. A szakértők emellett megállapították, hogy a híd szélessége gyalogosforgalom számára ideális, ám ha a bicikliseknek is megnyitják, szélesíteni kell. A szakértők felhívták a figyelmet arra a tényre is, hogy a híd több mint 80 éve épült, igaz az ellenállása nem haladja meg a megengedett értéket. A vizsgálat után két megoldással álltak elő a szerkezet helyreállítására vagy egy új híd építésére vonatkozóan. Az új híd építése több előnnyel is járna, mint a hosszabb élettartam vagy a szerkezet környékbeli építészetbe való integrálhatósága.

A szakvéleményezés alapján a városi tanácsosok 2014-ben az új híd építése mellett döntöttek, de három év elteltével most meggondolták magukat és mégiscsak a régit újítanák fel. Ennek érdekében kiírták a közbeszerzési eljárást a híd helyreállítására. A szerződés értéke 469 ezer lej, és a kivitelezési határidő 24 hónap. A hidat lezárják a felújítás idejére.

(Fotó: ROHONYI D. IVÁN)