Dilemmák és válaszok a közös gyermekcsomagokról

Dilemmák és válaszok a közös gyermekcsomagokról
Immár hatodik alkalommal készít karácsonyi gyermekcsomagot a kebelbeli egyházközségek gyermekei számára a Kolozsvári Református Egyházmegye. Ebben az esztendőben 24 támogató segítségével 1900 csomag készült, amelyeket az egyházmegyéhez tartozó 35 egyházközségben osztanak ki.

Megjelent a Szabadság napilap mellékletében, a Református Híradó karácsonyi számában.

Gyermekkoromban, a 80-as években, az egyházközségek lelkes tagjai a tiltás miatti kényszerből sokszor titokban, olykor az áruhiánnyal küszködve készítették el a csomagokat. Magányos, elszigetelt kezdeményezések voltak ezek, akkoriban elképzelhetetlen lett volna több gyülekezet közös tevékenysége. Partizánakcióval felérő tettnek minősült a karácsonyi gyermekcsomag-készítés. Az összetartozás titkos cselekvése volt ez, amely szeretetből táplálkozott. Az idők megváltoztak, és az egyházközségek is ehhez alkalmazkodnak.

Miért kell a csomagnak közösnek lennie – kérdezik újra meg újra az emberek a múlt beidegződései miatt –, ez nem az egyházközségek egyéni feladata? A valóság az, hogy a csomagok elkészítése sok vidéki szórványközösség számára szinte lehetetlen vállalkozás, emberfeletti feladat. Másrészt az elmúlt évek azt bizonyították, hogy összefogás által sokkal gazdagabb csomagot lehet készíteni, mint külön-külön. Sokan arra is fenntartásokkal tekintenek, hogy a csomagokra felkerül a támogatók logója. Jelen társadalmunkban nem szabad elzárkózni senkitől, aki jónak tartja az egyház tevékenységét és még támogatja is azt. Ráadásul teljesen természetes, hogy a segítő nevét meg kell említeni a nyilvánosság előtt. A karácsonyi gyermekcsomagok nyilvánossága pedig otthon, a család körében a kibontáskor van.

A karácsonyi csomagkészítés láthatatlan része októberben kezdődik adománygyűjtéssel. Ekkor szólítja meg az egyházmegye a gyülekezeteket és a vállalkozókat felajánlás céljából. Az évek során kialakult a cégtulajdonosok köre, akik lehetőségük szerint évről évre részt vesznek a kezdeményezésben. Ebben az esztendőben az EIKON kulturális egyesület adventi koncertet is szervezett, a bevételt pedig felajánlotta a gyermekcsomagok készítésére.

A két hónapot is felölelő szerződéskötéseket és a vásárlást az élményszámba menő esti csomagolás követi, amikor 50 elszánt egyházmegyei önkéntes elkészíti a közel 2000 csomagot. Az elmúlt két esztendőben a szervezők csak törökvágási önkéntesekre szorítkoztak tekintettel a járványhelyzetre.

Az elkészített csomagokat az egyházközségek a törökvágási gyülekezeti házban veszik át, néhány nappal karácsony előtt. A csomagok tartalma édesség, könyv és játék, gyümölcsöt a tárolási gondok miatt nem tartalmaznak. Természetesen a helyi közösségek ezt tetszés szerint kiegészíthetik.

A hosszú elő- és utómunkát igénylő folyamat akkor ér célba, amikor a csillogó szemű gyermekek megszeppenve, de izgalomtól lángolva átveszik a templomi karácsonyfa alól vagy járvány idején az udvaron, templomkertben a csomagokat. És ez minden fáradságot megér.

Közel kétezer karácsonyi ajándékcsomag készült az egyházmegye gyermekeinek