Tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a fuvarozók
Vissza

Tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a fuvarozók

Több mint 50 ezer közúti fuvarozó készül tiltakozni december 13-án az ország több városában, míg december 20-án a kormánypalota elé vonulnak, kérve azon cégek működésének a felfüggesztését, amelyeknek nincs engedélyük a személyszállításra – közölte mai sajtóközleményében a COTAR.

A közúti fuvarozókat tömörítő szakmai szövetség közleményében felhívja a figyelmet, hogy a 2010/34-es számú rendeletnek ki kellett volna iktatnia a piacról a cápákat, azonban alig néhány hónappal az elfogadását követően a parlament úgy módosította, hogy nem lehet alkalmazni. „Mi több, 2015-ben Lucian Șova bevezette a törvénybe az „ismételten” kifejezést, így az ellenőrző szervek csak akkor tudják alkalmaznia törvényt, ha be tudják bizonyítani, hogy a forgalomban elkapott személyek már bonyolítottak illegális fuvarozást, és nem az első kihágásnál vannak – ez pedig gyakorlatilag ellehetetleníti az illegális fuvarozás felszámolását” – mutat rá a visszásságokra a szakmai szövetség.

Éppen ezért azt kérik Mihai Tudose kormányfőtől, hogy oldja meg a 2010/34-es rendelet körüli helyzetet. „Ellenkező esetben a taxisok és a közúti személyszállító cégek december 13-án utcára vonulnak Bukarestben és a nagyobb városokban, és amennyiben akkor sem tartják be a hatályos törvényeket, úgy december 20-án valamennyi fuvarozó Bukarestbe megy, és a Győzelem (Victoriei) téren fog tiltakozni” – derül ki a közleményből.

„Bukarestben 10 260 taxisengedély van, amihez hozzáadódik még 60 ezer a többi városból. Van 40 ezer közúti személyszállító cég, és mintegy 20 ezer futárszolgálat, amelyekre ugyanazok vonatkoznak. Ha azzal is számolunk, hogy az Uber és a többi engedély nélkül működő cég már áru- és csomagszállításra is átnyergelt, valamennyi terület súlyos károkat fog szenvedni” – kongatják meg a vészharangot a hivatásos fuvarozók.

Vasile Ștefănescu, a COTAR elnöke ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a Gabriela Firea bukaresti főpolgármesterrel való december 4-ei, hétfői találkozón nyitott kapukat döngettek, a főváros elöljárója ígéretet tett „az online alkalmazások versenyellenes gyakorlatának megszüntetésére”, és biztosította a hivatásos fuvarozókat arról, hogy meghoznak minden törvényi intézkedést annak érdekében, hogy az érintettek betartsák a hatályos törvényeket.

Firea kijelentése különben heves vitát szült a nyilvános térben, sokan voltak azon a véleményen, hogy a bukaresti önkormányzat által a témában meghozni kívánt határozatnak a célja az Uber betiltása.

A COTAR elnöke válaszában közölte, ők nem akarnak mást, mint a szolgáltatás törvényes keretek közé helyezését. „A főpolgármesterrel folytatott egyeztetés nyomán nem akarunk mást, mint hogy mindenki engedéllyel rendelkezzen a 2003/28-as számú törvénynek megfelelően. Ahhoz, hogy törvényes keretek között működjenek, ezeknek az alkalmazásoknak, mint az Uber, diszpécserszolgálati engedélyre van szükségük, és akkor megmaradhatnak mellettünk a piacon. A diszpécserszolgálat azt feltételezi, hogy állandóan elérhető ügyfélszolgálatosok vannak, akikkel beszélni lehet, akikhez a panaszokkal fordulni lehet, és ha valami szerencsétlenség történik, fel tudod venni velük a kapcsolatot. Így lenne normális a piaci verseny” – magyarázta a Vasile Ştefănescu.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

EURO-2024: Német–skót ...
Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ...
Meghalt egy román–izraeli ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ