Villamos energiává alakítják a megyei hulladékkezelő szemetét

A berendezés környezetbarát, úgynevezett zöld energiát hoz létre
A Kolozs Megyei Tanács 60,7 millió lejért olyan berendezést vásárol, amely villamos energiává alakítja a Kolozs Megyei Integrált Hulladékkezelő Központ újrahasznosításra alkalmatlan szemetét. – A hulladék csak az emlékeinkben él tovább – jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. A berendezést a Waste Powertech cégtől vásárolja meg a tanács, amelynek igazgatója, Szakács János a sajtótájékoztatón kifejtette: a berendezés évente 25 ezer tonna hulladékot képes energiává alakítani; egy tonna hulladékból egy megawatt elektromos energiát lehet előállítani. A károsanyag-kibocsátás pedig hússzor kevesebb, mint a törvény által előírt mennyiség. A cég működtet már hasonló berendezést Dicsőszentmártonban, Jidveien és Vâlcean is. A tervek szerint a gyártó három évig üzemelteti a gépet, majd a megyei tanács dönt a továbbműködés mikéntjéről. A berendezést ez év végén, de legkésőbb jövő év elején működésbe helyezik.

Akadályokkal teli út végére, illetve új szakaszba lépnek a hulladékkezelés terén annak a korszerű berendezésnek köszönhetően, amely az újra nem hasznosítható hulladékot elektromos energiává alakítja – nyilatkozta Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke szerdán a tanács székhelyén tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: így teljesíteni tudják az országos hulladékgazdálkodási stratégia azon rendelkezését, amely előírja, hogy 2025-ig a hulladék legalább tizenöt százalékát energetikai célra hasznosítsák. A berendezés környezetbarát, úgynevezett zöld energiát hoz létre, amelynek mennyisége többszöröse annak az energiamennyiségnek, amelyet a megyei tanács és az alárendelt intézmények egy év alatt elhasználnak. 

A berendezést az Integrált Hulladékkezelő Központ (CMID) környékén helyezik el ezer négyzetméteren, de szükség szerint új elemekkel bővülhet, amelyek még több hulladékkezelést tesznek lehetővé. Alin Tişe abban bízik, hogy a berendezés már ősz végén működőképes lesz, de legkésőbb jövő év elejére biztosan megtörténik a működésbe helyezés. A berendezést a Waste Powertech cégtől vásárolta meg a megyei tanács, és ugyancsak ez a cég fogja a hároméves szavatossági idő alatt működtetni. Ez azt jelenti, hogy a megyei tanácsnak nem lesz semmilyen más költsége az első három évben. 

A Szabadság kérdésére Alin Tişe közölte: a megyei tanács által e célból meghirdetett versenytárgyalás lebonyolítása egy évet vett igénybe, és csak a nyertes cég jelentkezett. 

A berendezés működése folyamatos, automata vezérlésű, és évente 25 ezer tonna hulladékot képes feldolgozni. A hulladékot először felaprózzák 25 mm-nél kisebb, granulált alakúvá, majd megszárítják. Ezt követően beteszik a berendezésbe, ahol megtörténik a lebomlás. Az ily módon felszabadult gázokat tisztítják, hűtik, szűrik és nyomás alatti tartályban raktározzák. Innen az áramgenerátor motorjába kerülnek, amely elektromos energiává alakítja azokat. Egy tonna felaprózott hulladékból 400 köbméter gáz nyerhető. A gázból 1,1-1,15 MWh elektromos energia keletkezik, amelynek tíz százalékát a berendezés működésére használják el. Egy év alatt a berendezés használatával 18 240 MWh energiát tudnak termelni. 

Szakács János, a berendezést gyártó és működtető cég igazgatója elmondta: hasonló berendezéseket működtetnek már Dicsőszentmártonban, Jidvei és Vâlcea településeken. A cég munkatársai folyamatosan ellenőrzik a berendezéseket, ezalatt 51 paramétert vizsgálnak. A berendezés minden szükséges európai és országos szintű jóváhagyással rendelkezik. A kolozsvári berendezés két reaktorból, illetve két modulból áll, ami óránként 2,5 tonna hulladékot dolgoz fel. A feldolgozás során megmaradt hamvak nem minősülnek veszélyes hulladéknak, és töltésként lehet használni útépítésnél. Egy tonna hulladék feldolgozása 100 kWh villamos energiát használ el, és 1 megawatt villamos energiát hoz létre. Egy tonna hulladék egy óra alatt dolgozható fel, de ha szükség lesz rá, ez a mennyiség elérheti a 2,4-3 tonnát is. A károsanyag-kibocsátás hússzor kevesebb, mint a törvény által előírt mennyiség. A feldolgozás során hidrogén is létrejön, amelyet a Román Vasúttársaság hidrogénnel működő vonatjai használnak fel. 

Alin Tişe kifejtette: az új berendezéssel a pataréti ideiglenes szeméttelep hulladéka is energiává alakítható, de azt is megjegyezte, hogy tudomása szerint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal foglalkozik az ottani hulladék semlegesítésével. Három év elteltével a megyei tanács dönt a további üzemeltetésről, vagyis arról, hogy létrehoz-e egy testületet a tanács keretében, amely ezzel foglalkozik, vagy erre vonatkozó versenytárgyalást hirdet meg, esetleg partnerséget köt egy magáncéggel.