RMDSZ-MPE: a magyar közösség érdekében járnak el

kép
Kulcsár-Terza József és Csoma Botond a sajtótájékoztatón
Az RMDSZ és a Magyar Polgári Erő (MPE) közötti régióbeli összefogásról számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke és Kulcsár-Terza József-György, a MPE ügyvivő-elnöke.

Csoma kijelentette: az összefogás elsősorban a június 9-i európai parlamenti választásokra vonatkozik, de természetesen a helyhatósági voksolásra is érvényes.

„A magyar közösség érdekében járunk el. Megvan az ideje a politikai küzdelemnek, de ugyanúgy az összefogásnak is. A sikernek két feltétele van: az összefogás és a magyarok magas választási részvétele” – jelentette ki a politikus.

A felmérések azt mutatják – mondta Csoma –, hogy magas lesz a román részvétel, s ilyen megvilágításban csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha a magyar legalább olyan szintet ér el. „Az emberek értékelik a magyar pártok összefogását” – szögezte le.

Kulcsár-Terza József-György, az MPE ügyvivő-elnöke szerint elképzelhetetlen, hogy az erdélyi magyar politikusok ne legyenek jelen az Európai Parlamentben. 

„Pártunk tagja az EP-lista ötödik helyén található. Nem tudunk külön utas politikát folytatni, az erdélyi magyarok érdeke számít” – mondta. 

Csoma Botond közölte: a Kolozs megyei Magyarkapuson az MPE tagja a közös polgármesterjelölt, Györgyfalván pedig szintén a párt embere az egyik tanácsos-jelölt. „Minél kisebb a település, annál nehezebb közös jelöltet találni” – szögezte le Csoma.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol