Kolozsvári zsidó közösségi központ lehet az újabb adalék

Maradhat a holokauszt-emlékmű a Caragiale-parkban

Kolozsvári zsidó közösségi központ lehet az újabb adalék
Továbbra is elevenen él az a 2010-ben megfogalmazott óhaj, hogy zsidó közösségi központ létesüljön Kolozsváron: Aurel Veiner, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke tegnap jelentette be, hogy a Horea út 21–23. alatti ingatlanokba tervezett központ létrehozását a szövetség is támogatja. Amennyiben sikerül eladni a Tordai úti zsidó temető szomszédságában lévő 24 ezer négyzetméteres területet, az érte kapott összeget a régóta áhított létesítmény megvalósítására fordíthatják. Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke bejelentette, hogy hétfőn kapták kézhez a Caragiale parkban 2014-ben felavatott holokauszt-emlékmű végleges építkezési engedélyét.

A jó hírekről a Kolozsvári Zsidó Hitközség által ötödik alkalommal megszervezett szimpóziumon, a Bánffy-palota Tonitza termében értesülhettek a résztvevők, ahol a nap folyamán a kolozsvári orvoslásban jelentős szerepet betöltő zsidó személyiségek kerültek a figyelem középpontjába.

Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke a szimpózium megnyitóján örömmel nyugtázta, hogy az előző négy alkalommal sikerült közelebb kerülni a kitűzött célhoz, és újabb adalékok kerültek felszínre a kolozsvári zsidóság múltjáról. Ennek ellenére sok még a teendő annak érdekében, hogy szakemberek közreműködésével új információk juthassanak napvilágra, amelyek közelebb vihetnek a történések megfelelő megértéséhez. Erre kínált lehetőséget a mostani találkozó is, amely a kolozsvári orvoslásban szerepet játszó zsidó személyiségekre fókuszált.

A téma időszerűségét hangsúlyozta Aurel Veiner, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is: az elmúlt évtizedekben alig volt olyan zsidó gyökerekkel rendelkező anya Kolozsváron és Erdélyben, aki ne akarta volna, hogy a fia orvos legyen. Saját családjukban is elevenen élt e meggyőződés, a hét gyerek közül aztán hárman választották ezt a hivatást. Veiner hozzáfűzte: a tárgyi, kézzel fogható örökség mellett a nem anyagi természetű örökség – kultúra, történelem, tudomány – megőrzésére is nagy szükség van, amihez ez a mostani szimpózium is hozzájárult, a kolozsvári zsidóság valóságos újjászületését téve lehetővé.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír