Kisbácsban ismét van polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek

Kisbácsban ismét van polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek
Utolsó száz méteren a kampány, néhány nap maradt az önkormányzati választásokig. Kolozs megyében az RMDSZ 15 polgármester-jelölttel vág neki a megmérettetésnek. Kisbácsban, ahol nyolcvan éve nem volt magyar polgármester, nagy a tét. Nyolc évvel ezelőtt öt szavazaton múlott a győzelem, 2016-ban pedig ahelyett, hogy elégtételt vett volna a helyi magyar közösség a 2012-es kudarcért, saját jelöltet sem sikerült állítania. Az idén viszont változott helyzet: a 49 éves mérnöki végzettségű Balázs János jelenlegi kisbácsi alpolgármester vállalta a jelölést, nagy reményekkel - és nagy eséllyel - indul a vasárnapi választáson.

Balázst 2016-ban a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérte fel, adja nevét a tanácsosi listához. Arra talán a szociáldemokraták sem számítottak, hogy tíz jelöltjük is bekerül a testületbe, köztük Balázs János is, akit a PSD javaslatára alpolgármesternek választottak. A község polgármesterét,  Florin Mureşant tavaly a közigazgatási tisztségével kapcsolatos összeférhetetlenség miatt felmentették, azóta Balázs János látja el a polgármesteri feladatköröket. Az RMDSZ felkérésére idén a szövetség színeiben versenyzik.

„Abban reménykedünk, hogy nem csak a magyarok, hanem a kisbácsiak általában támogatni fogják az RMDSZ jelöltjét, hiszen az önkormányzati választásokon elsősorban a személy, a jelölt képességei számítanak. Nézzék meg Kolozsvárt: Emil Bocnál sem az volt a fontos, hogy demokrata-liberális, azután pedig liberális jelöltként indult, a választók bárhogy rá szavaztak volna, mert úgy ítélték meg, hogy jó városgazda”, véli Kondrát Tibor, az RMDSZ egyik helyi tanácsosjelöltje.

Balázs János a Szabadságnak elmondta: ha megnyeri a választók támogatását és Kisbács polgármesterévé választják, mindenekelőtt a kiegyensúlyozottságra fog törekedni. Arra, hogy a községhez tartozó valamennyi falu legyen egyformán fejlett, a legelmaradottabbakat is sikerüljön felzárkóztatni. Mindenekelőtt Mérát, Andrásfalvát említette, ezekben a községekben a gáz bevezetése még várat magára, úgyszintén a szennyvízhálózat kiépítése is, de nem csak itt, hanem Nádaspapfalván, Nádaskóródon és Csonkatelepen is ez a helyzet. Fontos megvalósítása az elmúlt időszaknak a főcsatorna elhelyezése Szucságban, a teljes szennyvízhálózat kiépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány folyamatban.

A község két uniós pályázatot is nyert a bel-, illetve kültéri utak rendbetételére, jó volna, ha beltéri utakat sikerülne a lehívott összegekből leaszfaltozni, a kültérieket legalább lekövezni, magyarázta Balázs.  Szintén a prioritások között emlegette a tömegközlekedés kiterjesztését, az intelligens közvilágítás bevezetését valamennyi faluban, a nagy tervek közt van egy ipari telep létrehozása, amely komoly forrás lehet a község számára.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Kisbácsban a magyar lakosság számaránya 23 százalék körüli, a község lakosságának a létszáma azonban nagyon megugrott az utóbbi években, a választói névjegyzékben 600-800-al több szavazásra jogosult személy van az idén.

Ami pedig a konkurenciát illeti, a román szavazatok a szociáldemokraták, a liberálisok, az ALDE és az USR jelöltjei közt oszlanak meg; a volt polgármester Florin Muresan függetlenként indul a Pro Romania támogatásával.

Kisbács községben nem csak a polgármesteri tisztség a tét, a 17 tagú önkormányzatban jelenleg öt RMDSZ-es tanácsos van, nagyon erősítené a szövetség alkupozícióját, ha legalább eggyel többnek sikerülne mandátumhoz jutnia. Az RMDSZ kisbácsi tanácsosjelöltjei a listavezető Balázs János alpolgármesteren kívül: Korujan Péter Levente, Varga Papp Attila, Horváth Erzsébet, Szalontai Sándor, Kilin Zoltán, Kondrát Tibor, Tötszegi Sándor.

Fotó: RMDSZ

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol