Kínai moly pusztítja egyik hagyományos dísznövényünket

A védekezés kevés pénzt, de annál több odafigyelést igényel

Kínai moly pusztítja egyik hagyományos dísznövényünket
A bukszus vagy bukszusfa (tudományos nevén Buxus sempervirens, avagy magyarul más néven az örökzöld puszpáng) széles körben elterjedt dísznövényünk, kertek, parkok, játszóterek, utcai zöldövezetek, sírkertjeink ékessége. Igénytelen, de az emberi gondoskodásra hálás, ugyanakkor jól bírja a telet és a nyírást (ezért gyakorta gömb alakúra vágják, vagy különböző látványos "zöldszobrokat" alakítanak ki megtermett egyedeiből).

Valamire azonban kifejezetten érzékeny: az idén nagyon „eredményesen” támadta meg a bukszust a selyemfényű puszpángmoly (Cyalina perspectalis), ami miatt a bokrok városszerte teljesen levélzet nélkül maradtak. Mindez nemcsak esztétikai, hanem gazdasági kárt is jelent – gondoljunk csak a közterek gondozóira, akiknek pótolniuk kell az esetleg el is pusztuló bokrokat. Lapunk Orbán Sándor növényvédő mérnöktől érdeklődött a szinte futótűzként terjedő, megállíthatatlannak tűnő kórokozóról, és az ellene javasolt védekezésről.

Orbán Sándor növényvédő mérnök elmondta, hogy a selyemfényű puszpángmoly a mi vidékünkön két-három éve jelent meg, Európába először Németországba tette be a lábát, importált, meleg égövi, talán kínai tájakról származó, ellenőrizetlen szaporítóanyag révén.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír