Világbanki ajánlások a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeinek csökkentésére

Világbanki ajánlások a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeinek csökkentésére
A román hatóságok a Világbank szakértőivel tárgyaltak az úgynevezett különleges nyugdíjak témájában, lévén, hogy a nemzetközi pénzintézet egy sor ajánlást fogalmazott meg a román nyugdíjrendszerben tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentésére. Egyik ilyen ajánlás szerint progresszív adót kellene bevezetni a szolgálati nyugdíjakat kiegészítő összegre, amelyet a költségvetésből finanszíroznak, és amelyek nem járulék alapúak – egy ilyen intézkedése alkalmazása elsősorban a bírói nyugdíjakat érintené.

A Világbank egy másik ajánlása a bírák juttatásaira vonatkozó indexálási szabályok megváltoztatására irányul, beleértve a jogszabályok felülvizsgálatát és az adatcserére vonatkozó megállapodások elfogadását a különböző nyugdíjprogramok hatékonyabb kezelése érdekében. Végül, de nem utolsósorban a szakértők javasolják a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjának eltörlését, mivel sokan közülük magáncégek alkalmazásában állnak.

A Világbank a szolgálati nyugdíjak megreformálására egy sor javaslatot fogalmazott meg, ezek közül kettő a bírák nyugdíjára vonatkozik – tájékoztat a News.ro. A munkaügyi minisztérium által vasárnap közzétett adatok szerint tehát javasolják a progresszív adó bevezetését a szolgálati nyugdíj-kiegészítésre, lévén, hogy a szakértők szerint “hatékony mechanizmus lenne az egyenlőtlenségek csökkentésére az állami költségvetésből finanszírozott juttatás részének különadóztatása”. A minisztérium által közzétett világbanki adatok alapján a bírák nyugdíjjogosultságának több mint 90 százaléka az állami költségvetésből származik, nem pedig az általuk a nyugdíjalapba befizetett járulékokból. Ezt a fajta nyugdíjmegállapítást az Alkotmánybíróság egy döntése is szavatolja, “védelmezi”. Ellenben más szolgálati nyugdíjak esetében is tapasztalható hasonló helyzet, miszerint jóval nagyobb az állami rész illetve kifizetés, mint amennyire az illető jogosult lenne az évek során megejtett befizetései, tehát nyugdíjjáruléka alapján. A szolgálati nyugdíjak között is nagy eltérések mutatkoznak azon összegek tekintetében, amelyeket az állami költségvetésből fizetnek, nem pedig a társadalombiztosítási költségvetésből. A Világbank ezért javasolja, hogy az ajánlást vitassák meg közösen a pénzügyminisztériummal és országos adóhatósággal.  

Egy másik észrevétele a pénzintézet szakembereinek a bírák bérének indexálását érinti: úgy vélik, ez túlzottan nagyvonalú, és időben még jobban növeli az egyenlőtlenségeket. Megjegyzik, valamennyi szolgálati nyugdíj magasabb a nyugdíjba vonuláskor az általános nyugdíjrendszer juttatásaihoz képest, de ezek az egyenlőtlenségek idővel csökkennek a szolgálati nyugdíjakra alkalmazott alacsonyabb indexálási ráta miatt, kivéve a bírákat, mivel ez utóbbiak esetében a béreik indexálása túlzottan nagyvonalú. Annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság is védi a bírák nyugdíjjogait, úgy vélik, valamilyen változtatás szükségesnek mutatkozik a nyugdíjrendszerben fennáló hatalmas egyenlőtlenségek csökkentésére.

A Világbank ajánlásai más nyugdíjas kategóriákra is kitérnek, többek között a katonai nyugdíjakra, szintén azzal az elképzeléssel, hogy ezek esetében is egységes eljárást és intézkedést alkalmazzanak, csökkentve a különbözőségeket. Az ajánlások között szerepel továbbá a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjrendszerének megszüntetése: megjegyzik, a polgári repülés résztvevői nem a közszférában dolgoznak, és sokan közülük a magánszektorban tevékenykednek.

A kormánynak fontolóra kell vennie a jogszabályok felülvizsgálatát és adatcsere-megállapodások elfogadását annak érdekében, hogy nagyobb hatékonyságot lehessen elérni a különböző nyugdíjprogramok kezelésében – javasolja a nemzetközi pénzintézet.