Ukrán eredetű volt a Fekete-tengerben észlelt és megsemmisített akna

Ukrán eredetű volt a Fekete-tengerben észlelt és megsemmisített akna
A Fekete-tengerben észlelt akna hétfői megsemmisítésében részt vevő aknászhajó parancsnoka, Daniel Gheorma alrezredes szerint a szerkezet ukrán eredetű volt.

A tengeri akna körülbelül 20 kilogramm trinitrotoluolt (TNT) tartalmazott, a megsemmisítésére irányuló akció veszélyes volt, mivel ez volt az első alkalom, hogy az egység valódi aknát semlegesített. A küldetést azonban biztonságosan hajtották végre, végig ügyelve arra, hogy ne veszélyeztessék a román katonák életét - számolt be Gheorma, miután az aknászhajó, küldetését végrehajtva, visszatért a konstancai katonai kikötőbe.

A haditengerészet vezérkara hétfőn 11 óra körül közölte, hogy aknát fedeztek fel a Fekete-tengerben, mintegy 70 kilométerre a Capu Midia gyakorlótértől. Az aknát hétfőn reggel vette észre egy román halászhajó, amelynek kapitánya 8 óra 10 perc körül értesítette a hatóságokat. A haditengerészet vezérkari főnöke azonnal parancsot adott egy aknászhajó elindítására. Az aknászhajó 8 óra 20 perckor futott ki a konstancai katonai kikötőből.

A román haditengerészet tájékoztatása szerint a sodródó aknát nehézségek nélkül sikerült megsemmisíteni.