Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, holland és román külügyminiszter

Wopke Hoekstra holland, Bogdan Aurescu román és Catherine Colonna francia külügyminiszter

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, holland és román külügyminiszter
Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Brass megyei Nagysinken, ahol - a román és más nemzetiségű katonákkal együtt - több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot, délután pedig közös nyilatkozatot írtak alá Bukarestben a három ország külpolitikai és védelmi együttműködéséről.

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetet mondott Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren rendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos - köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc harckocsik - részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék: milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

Catherine Colonna francia külügyminiszter a kelet-ukrajnai Odessza kikötővárosban, illetve a Moldovai Köztársaságban tett látogatása után érkezett Romániába.

A NATO - francia parancsnokság alatt működő - romániai harccsoportját tavaly májusban hozták létre azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével, amelyeket az Ukrajna elleni oroszt támadást követően az ún. Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába.

A francia, holland és román külügyminiszter péntek délután Bukarestben folytatta megbeszéléseit. Az ezt követő közös sajtóértekezleten Catherine Colonna leszögezte: Franciaország - szövetségeseihez hasonlóan - addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges, egyebek mellett tűzérségi és légvédelmi fegyverekkel látja el, hogy meg tudja védeni szuverenitását az orosz agresszióval szemben.

Az esetleges béketárgyalások feltételeit firtató újságírói kérdésre válaszolva a francia diplomácia vezetője azt mondta: "ha majd kiegyensúlyozódnak az erőviszonyok, remélhetőleg újrakezdődik a párbeszéd". Colonna hozzátette: az ukrán elnök békejavaslata szerint is akkor ülhetnek tárgyalóasztalhoz, ha Oroszország véget vet az agressziónak.

Wopke Hoekstra köszönetet mondott Romániának az ukrajnai menekültek támogatásáért, és az ukrán gabonaexport alternatív útvonalainak biztosításáért. A holland külügyminiszer szerint továbbra is támogatni kell Ukrajnát fegyverzettel, az EU-nak folytatnia kell szankciós politikáját, a nemzetközi közösségnek pedig különleges törvényszéket kell létrehoznia, amely felelősségre vonja a háborús bűnösöket.

A nagysinki támaszponton tett közös látogatás előtt a román külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is folytatott holland kollégájával, amelyen elsősorban a holland és osztrák vétó miatt meghiúsult román és bolgár schengeni csatlakozásról egyeztettek a felek. Az erről kiadott román külügyi közlemény szerint Hoekstra megerősítette, hogy Hollandia támogatja Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe, Aurescu pedig azt ígérte, hogy - bár nem ért egyet a két téma összekapcsolásával - Románia mindent megtesz azért, hogy eloszlassa Hollandia és Ausztria illegális migrációval kapcsolatos aggályait.

Románia mielőbbi schengeni csatlakozásának támogatásáról, illetve a NATO keleti szárnyának közös védelmét és az Ukrajnának nyújtandó segítség fokozását célzó háromoldalú együttműködésről pénteken közös nyilatkozatot is aláírt Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter.