Új bölcsődei szabályzatot fogadhat el ma a helyi tanács

Hat kolozsvári bölcsődében működik magyar csoport

Új bölcsődei szabályzatot  fogadhat el ma a helyi tanács
Kolozsváron évek óta kényes kérdés a bölcsődei helyek száma, hiszen az igények messze túlszárnyalják a kínálatot – magyarán: kevesebb hely van, mint ahányra szükség lenne. Emiatt igen sokan elégedetlenkednek, nemcsak a helyek hiánya miatt, hanem azért is, ahogyan azokat megítélik az igénylők számára. Miután a helyszűkén részben segít a napokban átadott új, magyar csoporttal is rendelkező Donát úti bölcsőde, a helyi önkormányzat most a bölcsődei szabályzatot kívánja módosítani, hogy minél igazságosabb, átláthatóbb legyen a pontrendszer, ami alapján kiválasztják a „szerencséseket”. A tervek szerint az új kritériumrendszert a Kolozsvári Városi Tanács ma délutáni ülésén vitatják meg, illetve fogadják el, s az sem kizárt, hogy – mint ilyenkor lenni szokott – néhány elégedetlen szülő is jelen lesz a teremben. A tervezet egyik fő elképzelése az, hogy előnyt élvezzenek a régebb óta Kolozsváron lakó szülők.

A bölcsődei beiratkozást júniustól szeptemberig lehet megejteni az új „tanévre” vonatkozóan, így idén már mindenképpen az új szabályzat lesz érvényben a beiratkozás pillanatában. A határozattervezet szerint a magyar szülők hat helyszín közül választhatnak, így a Manók Háza (Kérő/Băiţa utca 1.), Medvebocs (Mézged/Meziad utca 5.), Kiscserkész (Mócok útja 58.), Óz varázsló (Feleki/Episcop Nicolae Ivan utca 18.), Varázskastély (Méhes/Septimiu Albini utca 91–93.) és Nyusziház (Donát út 238.) bölcsődékben működik magyar csoport. Abban az esetben, ha a beíratott gyermek speciális étkezésre kényszerül (laktózérzékeny, allergiás stb.), ezt azokban a bölcsődékben tudják biztosítani, amelyek rendelkeznek saját konyhával. Ilyen intézmény a Manók Háza (Kérő/Băiţa utca 1.), Veronica (Kolozsmonostor/Mehedinţi utca 15.), Medvebocs (Mézged/Meziad utca 5.), Kiscserkész (Mócok útja 58.) és a Patrocle (Herculane sétány) bölcsőde – a beiratkozáskor a szülők kettőt jelölhetnek meg ezek közül opcióként.

A beiratkozási kérelmet a fentebb jelzett időpontban a Kolozsvári Bölcsődekezelő Központhoz (Mócok útja 58.) kell majd benyújtani, annak elfogadása pedig pontrendszertől függ – szociális esetekben egész évben fogadnak el jelentkezéseket, ilyen helyzetekre a kapacitás 5 százalékát tudják rendelkezésre bocsátani. Fontos, hogy ha a gyermek „bejut”, akkor a hely elfoglalását az eredmény kihirdetésétől számított 5 napon belül vissza kell igazolnia a szülőknek, különben újraosztják a helyet. 
Visszatérve a feltételekhez, az egyik elengedhetetlen kritérium, hogy a szülő vagy gyermek törvényes képviselője kolozsvári lakos legyen. A kétszülős családokból származó enyhén fogyatékos gyermekeknek 2 pont jár, a súlyosabb fogyatékosoknak 4 pont, azoknak pedig, akik fogyatékosságuk miatt felügyelőszemélyre szorulnak, 10 pont. Pontozzák azt is, hogy a szülő(k) mikor állnak ismét munkába, hogy tanul-e valamelyikük nappali tagozaton, él-e valamilyen fogyatékkal, hány gyerek van a családban stb. Ha több dossziét is azonos pontszámmal bírálnak el, az első számú vízválasztó az, hogy milyen rég lakik a szülő Kolozsváron: 2–4 év után 1 pont, 4–6 év után 2 pont, 6–8 év után 3 pont, 8–10 év után 4 pont, több mint 10 év után pedig 5 pont jár. 
A teljes kritériumrendszert hosszas lenne ismertetni, talán azt érdemes még kiemelni, hogy természetesen fellebbezni is lehet, az eredmények közzétételét követő két napon belül, a választ pedig írásban, tizenöt munkanapon belül adják meg. A beiratkozáshoz pedig többek között olyan aktákra van szükség, mint a típusnyomtatvány (kitöltik a beiratkozási központ alkalmazottjai), a gyermek születési bizonyítványának másolata, a szülők vagy gyámok személyazonossági igazolványának másolata, a negyedik osztályt még el nem végzett testvérek születési bizonyítványának másolatai, iskolai igazolvány, másolat a gyámkodásra felhatalmazó hatósági határozatról (amennyiben fennáll ez az eset) stb. – minden részletes tudnivaló megtalálható a www.creseclujnapoca.ro honlapon.