Izraeli-palesztin - Joe Biden azonnali tűzszünetet, és kétállami megoldást sürgetett

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

Az elnök Atlanta városában, az afroamerikai diákok által látogatott Morehouse Főiskola ünnepségén vett részt, ahol palesztinpárti diákok kisebb csoportja hátat fordítva tüntetett, de a beszédet nem szakították félbe. Az elnök a tüntetőknek azt ígérte, hogy meghallja szavukat.

Joe Biden, aki a hétvégét választási kampányeseményeken töltötte Georgia államban, a diplomaosztón az afroamerikai végzősöknek intézve szavait azzal vádolta a republikánusokat, hogy a kisebbség közösségét "nem látják Amerika jövőjében".

 Elemzők szerint az elnök célja az volt az atlantai eseményen való részvétellel, és a Georgia állambeli kampányúttal, hogy próbálja visszaszerezni az elmúlt években csökkenő támogatottságát az afroamerikai szavazók körében.

Joe Biden a palesztinpárti és Izrael-ellenes egyetemi tüntetések áprilisi kiújulása óta először látogatott el felsőoktatási intézménybe.

Vasárnap Philadelphiában palesztinpárti tüntetők újabb sátortábort építettek ki a Drexel Egyetem területén, ami az intézmény épületeinek lezárását eredményezte a hatóságok részéről. Egy nappal korábban a közeli Pennsylvaniai Egyetemen tüntetők próbáltak elfoglalni egy épületet, amiben a rendőrök megakadályozták őket.

A Drexel Egyetem vezetése közleményt adott ki, amelyben a kialakult helyzetet megfélemlítőnek minősítette, és azt közölte, hogy a tüntetők dokumentált módon gyűlöletbeszédet folytattak. 

Vasárnap Washington belvárosában a palesztinpárti aktivisták kívülről próbálták megzavarni a George Washington Egyetem diplomaünnepségét. Az amerikai főváros szimbolikus helyén a George Washington Emlékmű, a hatalmas obeliszk lábánál rendezték az egyetem nagyszabású ünnepségét.

Az elkerített térség bejáratánál az Izrael-ellenes tüntetők, köztük végzős diákok alternatív diplomaünnepséget tartottak, amelyen a palesztin diákok melletti szolidaritást követelték, és "árulónak" minősítették diáktársaikat, akik részt vettek az egyetemi rendezvényen. A tüntetők Izrael ellenes és Izrael által elkövetett népirtásól szóló táblákkal vonultak fel.

A George Washington Egyetem vezetése előzőleg szigorú beléptetési szabályokat vezetett be a diplomaosztóra, és közölte, hogy aki az elkerített területen kezd tiltakozást azt kivezettetik. Az intézményben kialakított engedély nélküli palesztinpárti tiltakozást, és sátortábort a rendőrség másfél hete erővel szüntette be, aminek nyomán kisebb összecsapás is kialakult a radikális aktivisták és a hatóság között.