U-BT: megtört a sikerszéria, oda a csoportelsőség

U-BT: megtört a sikerszéria, oda a csoportelsőség
Az elmúlt hetek egymást követő győzelmei után, a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapata 72:79 (18:21, 16:13, 24:23, 14:22) arányú vereséget szenvedett a török Gaziantep Basketbol ellen a FIBA Európa Kupa ötödik fordulójában, amelyet a G-csoport első helyéért játszottak szerdán este a majdnem teltházas Horia Demian Sportcsarnokban.

KOVÁCS ÁGNES

Már az első negyedben érezni lehetett, hogy az U-BT nehéz ellenfélre talált a török együttesben, hiszen négy perc sem kellett a Stefanos Dedas edzette ötösnek, és már 12:4 arányban vezettek a hazaiak előtt. Vlad Moldoveanu azonban bravúros, 12 pontot számláló sorozatával visszahozta a játékba a kolozsváriakat, így az első tíz perc végén mindössze három pont (18:21) volt a különbség a két csapat között. A második negyed elején azonban ismét tíz pontos előnyre (24:34) tettek szert a törökök, ám az ezt követő hat percben egyetlen pontot sem sikerült szerezniük, ellentétben Mihai Silvășan játékosaival, akik a negyed végére 34:34-re egyenlítettek.

A döntetlen állás a félidős szünetet követően sem szűnt meg: a harmadik negyedben egyik csapatnak sem sikerült három pontnál jobban elhúzni. Látva ezt a kiélezett csatát, már a kolozsvári közönség sem bírt ülve maradni, a negyed utolsó perceiben mindenki állva figyelte a játék menetét, amelyet végül az U-BT nyert, igaz összességében mindössze egy ponttal vezetve (58:57). A hajrá izgalmát viszont már a Gaziantep együttese tudta jobban kezelni, kihasználva minden adódó lehetőséget az előnyük növelésére. Az utolsó öt percben az amerikai Davon Jefferson vezette török együttes 17 pontot szedett össze, szemben a kolozsváriak nyolc találatával, így az U-BT hat pontos hátránnyal zárta a mérkőzést s a 72:79-es eredménnyel a G-csoport második helyére szorult.

Az este legtöbb, 28 pontját szerző játékos a Gaziantep Basketbol csapatát erősítő Davon Jefferson lett. Kolozsvári részről pedig Vlad Moldoveanu volt a legeredményesebb 24 ponttal és nyolc lepattanóval. Pontot szerzett még az U-BT-nek: Kyndall Dykes 15, Ousmane Barro 14, Filip Adamovics 8, Alekszandar Raszics 5, Maxim Pusztozvonov, Török Roland és Teodor Jucan 2–2.

A csoport másik mérkőzésén a ciprusi Petrolina AEK Larnaca 84:61-re győzte le a koszovói KB Peja csapatát, s ezzel előlépett a csoport harmadik helyére.

Az állás: 1. Gaziantep 9 pont (398:359), 2. U-BT 9 (394:366), 3. Petrolina 6 (384:389), 4. Peja 6 (359:421).

A mérkőzést követően Mihai Silvășan, a csapat edzője csalódottságának adott hangot, mondván: „mentálisan nem voltunk eléggé felkészülve erre a meccsre, s arra, hogy megtartsuk a csoport első helyét. Nem tudtam kihozni a fiúkból azt a koncentráltságot és lendületet, amely a győzelemhez kellet volna. A vereség tény, de azt követően, hogy sorozatban nyolcszor nyertünk, ez most nagyon fáj.”

Az este legsikeresebb kolozsvári játékosa, Vlad Moldoveanu elmondta, hiába aratták sorozatban a sikereket az elmúlt időszakban, a jóval tapasztaltabb Gaziantep „azonnal megsemmisített. Volt néhány hibánk, amelynek eredményeként a törökök könnyen szerezték a pontokat, s ez végül a győzelmet jelentette számukra.”

Az U-BT következő két mérkőzését idegenben játssza majd, először szombaton a Nemzeti Liga következő fordulójában Galaci Phoenix, majd november 23-án a FIBA Európa Kupa hatodik egyben utolsó csoportmérkőzésén a Petrolina AEK Larnaca ellen. A kolozsváriak és vendégeik is továbbjutottak már, de a csoportelsőségért az U-BT nemcsak győznie kell Ciprusban, hanem a törökök is kell kapjanak a koszovói gárdától.