U-BT: véget ért az európai álom

BT Aréna, közönség
FOTÓ: FACEBOOK/UBTCLUJ
A férfi kosárlabda EuroKupa negyeddöntőjében búcsúzott csütörtökön este a Kolozsvári U-BT az európai porondtól, miután 12 ponttal kikapott az angol London Lions együttesétől.

A fantasztikus hangulatban, telt ház, azaz tízezer néző előtt lejátszott mérkőzésen a vendégek végig irányítottak, védőik kiválóan semlegesítették a kolozsváriak máskori húzóembereit, így Mihai Silvăşan csapata – amely, tegyük hozzá: nem a legjobb napját fogta ki – kénytelen volt belátni vereségét. Az U-BT-nek azonban nincs oka szégyenkezni: történelmet írt a román kosárlabdában, hiszen hazai csapat még soha nem jutott ilyen messze az európai kupákban.

A múlt heti nyolcaddöntőben a tavaly döntős Türk Telekomot könnyen búcsúztató London Lions elleni találkozó első kosarát az amerikai Dennis Seeley szerezte, de két pontjára rögtön két triplával válaszoltak a vendégek. A kiegyenlített első percek után a negyed második felében a szerb Petar Bozics tanítványai elléptek, már tíz ponttal is vezettek (12:22), így könnyen hozták az első játékrészt, amelyben az NBA-t is megjárt, ott több mint 200 mérkőzésen szerepelt egyesült államokbeli Sam Dekker megállíthatatlan volt. A második negyed elején az U-BT 8:0-s sorozattal felzárkózott (28:31), de a britek válasza 11:0-s részeredmény volt (28:42), majd a bárhonnan betaláló Dekker kosaraival már-már 20 pontra nőtt a különbség (31:49), így nem volt kérdéses, hogy a félidőt a vendégek zárják előnyben.

Térfélcsere után az U-BT-nek volt újabb „fellángolása”; a zsinórban szerzett 11 pont, amellyel az állás 53:61-re módosult, felébresztette a reményt – a kolozsvári gárda nemegyszer fordított már az idényben tetemes hátrányból. A rivális trénere azonban időt kért, és ezzel minden visszaállt a „megszokott” kerékvágásba: a különbség ismét nőni kezdett, így az utolsó tíz percnek 14 pontos hátrányból vágott neki az U-BT. A zárónegyedet az angolok két triplával indították, ezzel a mérkőzés során először lett 20 pontos a különbség (60:80). Az U-BT erre ugyanígy válaszolt, sőt a következő pontokat is ő szerezte, ezzel 70:80 lett az eredmény, amikor még öt perc hátravolt a találkozóból. A szintén amerikai Jordan Taylor triplája azonban „lehűtötte” a közönséget, ám a kolozsvári csapat még reménykedett a csodában, és nyolc pontra csökkentette a hátrányát (75:83). Innen kezdve a kosarak felváltva estek, két perccel a vége előtt 79:89-et mutatott az eredményjelző. Silvăşan ekkor időt kért, de nem tudta meglepni az ellenfelet, így lassan a kolozsváriak körmére égett a gyertya…

A hazai csapat ennél sokkal jobban is játszott, ezúttal viszont 40 dobása – köztük 19 triplakísérlet – nem talált célba: a vendégek kiváló védőinek szorításában az egész találkozó során csupán 6 hárompontosa ült. A kolozsváriak legeredményesebbje az amerikai Bryce Jones volt 23 ponttal, akit a lett Mareks Mejeris és Seeley követett egyformán 15-tel, míg a túloldalon Dekker 21 pontig jutott, a szintén NBA-t megjárt David Nwaba pedig 13-at. 

„Az EuroKupa jelenlegi szezonjában véget ért az utunk, de nincs okunk lehajtott fejjel távozni. Köszönöm a játékosoknak, sok szempontból hihetetlenek voltak. Sok pillanatban nem volt könnyű dolguk, de minden akadályt leküzdöttek” – összegzett a meccs után Mihai Silvăşan, aki köszönetet mondott a közönségnek, amely végig támogatta a csapatot a kaland során. „Az idény sikeres volt, a játékosok jellemről, elkötelezettségről tettek tanúságot. Ma megpróbáltuk a legjobb kosárlabdánkat játszani, de sajnos nem jött össze” – folytatta a tréner, hozzátéve: „kötelességünk, hogy folytassuk a munkát, és mércéül szolgáljunk a romániai kosárlabdában”.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–London Lions 79:91 (18:29, 19:22, 23:23, 19:17); az „oroszlánok” elődöntőbeli ellenfele a csütörtök esti Paris Basketball (francia)–Joventut Badalona (spanyol) találkozó győztese lesz.

A másik két eredmény: • Jl Bourg en Bresse (francia)–Prometey Slobozhanske (ukrán) 95:82 • Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Besiktas Isztambul (török) 89:94.