Tavaly is nőtt a hazai autópiac, de még nincs a 2019-es szinten

Újabb rekordot döntött az elektromos autók piaca

forgalom
Az új autók piacán még mindig nem kapható azonnali vitellel minden modell (Fotó: FREEPIK)
Bár az Autógyártók- és Importőrök Egyesülete (APIA) még nem tette közzé a tavalyi évre vonatkozó adatsorát, az egyik legnagyobb hazai, autók adás-vételre szakosodott platform elemzése tudni véli, hogy tavaly 142 488 új autót írattak forgalomba az országban, ami 10%-os növekedés 2022-höz képest, de – a négy éve tartó pozitív tendencia ellenére – még mindig elmarad a pandémia előtti szinttől: 2019-ben 161 562 új személygépkocsi kapott rendszámtáblát. A másodkézből, külföldről behozott autók száma 2023-ban immár sorozatban ötödik éve csökkent és immár 32%-kal kevesebb a 2019-es 444 601 darabhoz képest: 304 171. Újabb rekordot döntött viszont az elektromos autók piaca, és a trendek között az is megfigyelhető, hogy immár nem a legolcsóbb és legrégibb személygépkocsik iránt a legnagyobb az érdeklődés: a prímet a 10 ezer és 25 ezer euró közötti autók viszik, és egyre több az új járművek száma, illetve aránya a kínálatban.

Az Autovit.ro elemzése szerint tavaly Romániában több mint 1,1 millió autót írattak forgalomba, ebből mintegy 142 ezer volt új autó, 304 ezer érkezett külföldről, másodkézből, további mintegy 663 ezer pedig az országon belül cserélt gazdát. Az újonnan vásárolt személygépkocsik közül minden második elektromos vagy hibrid volt. 

Gazdasági szempontból a 2023-as évet az infláció, a lakosság vásárlóerejének csökkenése, az üzemanyagárak ingadozása, valamint a pénzügyi és adóügyi változások jellemezték – vezeti fel elemzését a szakportál –, az autópiacon pedig a kínálat szűkült mind az új, mind a second hand autók esetében. Az új autók piacán még mindig nem kapható azonnali vitellel minden modell, a használt autók árát pedig az infláció befolyásolta, vagy az, hogy mekkora a külföldi autóparkok rendelkezésre álló készlete.

A saját platformján eladásra bocsátott autók adatait elemezve kifejtik: az eladásra kínált autók átlagára 18 900 euró volt, ami 5%-os emelkedés 2022-höz képest. A legkeresettebb autók a 10 ezer és 25 ezer euró közöttiek voltak, több mint 80 ezer hirdetés vonatkozott ilyenre, amelyeket mintegy 60 millió alkalommal tekintettek meg a potenciális vásárlók. A rangsorban az 5000–10 000 euró közötti személygépkocsik következtek, több mint 57 ezer apróhirdetés kínált ilyen értékű járművet, és 33 millióan nézték meg ezeket. Az eladott autók 36%-a volt az előbbi, és 26%-a az utóbbi árkategóriából. Az előző évhez képest nőtt a SUV-ok népszerűsége – az eladók 34%-a kínált ilyent, azaz sportcélú haszonjárműt. 

A dízelmeghajtású autók kínálata 2%-kal csökkent, de 2019-hez viszonyítva a csökkenés már kétszámjegyű: 10 százalékos. A benzines személygépkocsik száma konstans, 25% körüli, viszont a hibdridek száma 67%-kal nőtt 2022-höz képest. A környezetbarát autók közül a Dacia Spring „berobbant” a forgalmazók top5-ös listájába – egy éve még a top10-ben sem volt benne.
A hirdetések között 17%-kal nőtt az új autók aránya, és bár még mindig kis szegmensről van szó, évről évre növekedik, tükrözve a fogyasztók megnövekedett érdeklődését a fejlett technológia iránt – írja az Autovit.

Az elektromos autók piaca újabb rekordot döntött tavaly, elsősorban a Rabla Plus roncsprogramnak köszönhetően: 2022-höz képest közel 30%-kal több új elektromos autó talált gazdára, ezzel a hazai autópiacon első alkalommal haladta meg a 15 ezer darabot az egy év alatt eladott környezetbarát autók száma. Az elektromos autók piaci részesedése ezzel a tavalyi 8%-ról 11%-ra nőtt; a legkeresettebb modellek a Dacia Spring, Tesla Y, Renault Megane és a Volkswagen E-up voltak. A tavaly Romániában forgalomba íratott új hibrid és elektromos autók száma meghaladta a 70 ezret – a 142 ezerből...

A másodkézből, külföldről vásárolt személygépkocsik száma évről évre csökken, az utóbbi hat évet tekintve éppen 2023 volt számukra a leggyengébb év, 304 ezer eladott darabbal. Ennek két fő oka van: a külföldi autóparkok rendelkezésre álló készletének zsugorodása és az autók drágulása – külföldön is egyre keresettebbek a second hand autók, mivel az újakra sokszor hónapokig kell várni.
Országon belül az előző évhez képest 7%-kal több autó cserélt gazdát, a 663 ezer adás-vétel az utóbbi öt év szempontjából rekord, és már a 2019-es értéket (626 ezer) is meghaladja, ezzel pedig a hazai piac ezen „szegmense” minden idők legjobb eredményét érte el. 

A platformon a legkeresettebb márkák a Volkswagen és BMW voltak (27%), az autót keresők egyformán 19%-a nézte meg az Audira és Mercedes-Benzre vonatkozó hirdetéseket. A legtöbb felhasználó 2018-nál fiatalabb, 10 ezer és 25 ezer euró közötti autóra állította be a kereső szűrőjét.