Súlyos harcok Ukrajna délkeleti részén: Odessza áram nélkül maradt

Súlyos harcok Ukrajna délkeleti részén: Odessza áram nélkül maradt
Súlyos harcok dúlnak Ukrajna délkeleti megyéiben, ahol az orosz légierő a nagyvárosok energiahálózatát támadja. Szombaton a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza is áram nélkül maradt. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken arról beszélt, hogy a „különleges katonai művelet” rendben zajlik, a német kancellár pedig arról, hogy szerinte fenn kell tartani a párbeszédet Moszkvával – számolt be róla az M1 Híradója.

Több lakóépületet is lángba borítottak a becsapódó rakéták Donyeck város külterületén. A kelet-ukrajnai megyében intenzív harcok dúlnak, az oroszok és az ukránok egymást vádolják a civil célpontok elleni támadásokkal. Közben az orosz légierő drónokkal és rakétákkal mér csapást az ukrán nagyvárosok energetikai rendszereire. A kijevi források szerint szombat reggelre a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza is áram nélkül maradt.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton a frontra induló tartalékos egységekről tett közzé újabb felvételeket. Egy nappal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy nem kell újabb mozgósítást elrendelni, mivel 150 ezer újoncot még mindig nem vetettek be az ukrajnai harcokban.

Az orosz államfő Biskekben, az Eurázsiai Gazdasági Unió csúcstalálkozóján vett részt, ahol úgy fogalmazott: a „különleges hadművelet” gond nélkül „halad a maga útján”. A kirgiz fővárosban tartott sajtótájékoztatóján a nukleáris fenyegetettségről is beszélt.

Oroszországot a katonai doktrínája nem jogosítja fel első csapásra, mint az Egyesült Államokat, ám a hiperszonikus fegyverei biztosítják számára, hogy erőteljes választ adjon, ha megtámadják, jelentette ki Vlagyimir Putyin, aki szerint Moszkva megfontolja, hogy átvegye az amerikaiak által alkalmazott, úgynevezett megelőző csapás gyakorlatát. Hozzátette: továbbra is kész tárgyalni Ukrajnáról és az Oroszország által követelt biztonsági garanciákról, ám a bizalmatlanság megnehezíti az esetleges megállapodást Moszkva, valamint az Ukrajnát támogató Nyugat között.

Olaf Scholz német kancellár egy szombati pártrendezvényen arról beszélt, hogy a konfliktus ellenére fenn kell tartani a párbeszédet az orosz elnökkel.

„Többször is felvetettem Vlagyimir Putyinnak, hogy az Ukrajna elleni agresszióval minden nemzetközi jogszabályt megsértett. Nem értünk egyet, de továbbra is beszélni fogok vele, mivel nem akarom elszalasztani a pillanatot, amely lehetővé teszi, hogy kikecmeregjünk ebből a helyzetből” – mondta a német kancellár.

A szófiai parlament péntek este nagy többséggel hatalmazta fel a kormányt arra, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának. A NATO-tagállam Bulgária mostanáig csak a katonai felszerelések javítását vállalta. Azt egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, pontosan milyen fegyverek szerepelnek a kormány által összeállított listán.

A washingtoni külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok egy újabb katonai szállítmányban légvédelmi eszközöket, lőszereket és más hadi eszközöket küld Ukrajnának, nagyjából százmilliárd forint értékben.

Oroszország viszont Irántól vásárolna ballisztikus rakétákat, közölte hírszerzési információkra hivatkozva a brit védelmi minisztérium. Teherán augusztus óta több száz harci drónt szállított az orosz hadseregnek, megsértve ezzel a Biztonsági Tanács határozatát, állította szombaton az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete.  Oroszország következetesen tagadja, hogy katonai támogatást kapna az iszlám köztársaságtól.

Borítókép: Illusztráció

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol