Kényszersorozás Ukrajnában: az utcáról rabolják el a férfiakat

Több mint 1300 módosító javaslatot nyújtottak be a nemrég első olvasatban elfogadott ukrán mozgósítási törvényhez, amely egyebek mellett az alapvető jogok súlyos korlátozásával fenyeget minden hadköteles férfit, aki megpróbál eltűnni a toborzók elől. A háború hatalmas emberveszteségei miatt kíméletlenül zajlik a kényszersorozás Kárpátalján is, ahol sokszor feldühödött nők zavarják el az egyenruhásokat – írta a hirado.hu.

Ungváron, egy lakótelep udvarán készültek azok a felvételek, amelyeken látszik, ahogy egy nő egymaga száll szembe az odaérkezett hadkiegészítő tisztekkel. Azt követeli az egyenruhásoktól, azonosítsák magukat, majd számon kéri, ki adott számukra felhatalmazást, hogy más ukrán megyékből Kárpátaljára érkezve, begyűjtsék a férfiakat. A nőtől először el akarják venni a telefont, de nem hagyja magát, s azt kiabálja: ne vadásszanak a helyi férfiakra, mint az egerekre, az ő férjeik nem akarnak gyilkolni menni a frontra.

Helyi beszámolók szerint Kárpátalját ellepték a maszkos toborzók, akik a távoli Harkivból érkeztek begyűjteni a hadköteleseket, és lengyel rendszámú mikrobuszokkal közlekednek. A helyi sajtó szerint sok férfit az utcáról visznek el, majd elveszik a telefonjukat, és a családjuk sem tudja, hogy hova tűntek.

Az indulatok olyannyira felfokozottak, hogy kedden már verekedés is volt Munkácson, ahol egy autómosó mellett vertek meg egy toborzótisztet. Az ügyben eljárás indult.

Az utcai emberrablások azonban nemcsak Kárpátaljára jellemzőek. Egyre több kétségbeesett nő tölt fel az internetre videót a férje eltűnéséről. 

„A férjem, Alekszandr egy órája lement a garázsba az autóért, majd elérhetetlen lett telefonon. Itthon voltam a kisgyermekemmel. Aztán hív egy ismeretlen szám, hogy a férjem a hadkiegészítőben van, és elvették tőle a telefonját. Számon kértem, hogy miért vették el a telefonját, ezután megszakadt a vonal. Nem tudom, mit tegyek, mindez Mikolajivban történt. Segítsenek, könyörgöm, hogy cselekedjek, a férjem az egyetlen családfenntartó, a szüleim a megszállt területeken ragadtak” – panaszolta zokogva egy nő. 

Közben az ukrán parlament már ezen a héten tárgyalni kezdi második olvasatban a mozgósítási törvénytervezetet, amelyhez több mint 1300 módosító javaslat érkezett. Kiszivárogtatott információk szerint azonban az állampolgári jogok korlátozását, a vagyonbefagyasztást és a jogosítvány bevonását is tartalmazó drákói jogszabály az eredeti formában kerülhet a törvényhozás elé.

„A kérdések a szabadságjogokra vonatkoznak. A kiutazás teljes megtiltása, illetve a vagyonkorlátozás nagy kérdéseket nem vet fel, ugyanis ezeket minden nemzetközi jogi forma megengedi, csakúgy, mint az ukrán hadiállapotról szóló törvény. A végrehajtási mechanizmusról már több vita lesz” – mondta az egyik képviselő.

A törvény értelmében az az ukrán hadköteles, aki nem jelenik meg két hónapon belül önként a hadkiegészítő parancsnokság előtt, akár félmillió forintnyi bírságra is számíthat.

„A büntetés 51 ezer hrivnya, amennyiben 60 napon belül nem egyezteti le az adatait az okmányirodában, az elektromos nyilvántartásában vagy a hadkiegészítőn keresztül. Ezt az adminisztratív bírságról szóló jogszabály módosításával érik el. A hadkötelest jogukban lesz három napra őrizetbe venni, amennyiben megsértette a védelmi és mozgósítási törvényt” – magyarázta Roman Szimutin ukrán ügyvéd.

A kijevi képviselők egy része még ennél is tovább menne. Vagyim Ivcsenko ellenzéki képviselő például azt is felvetette, hogy a mozgósítást elkerülők gyermekeit ne vehessék fel az ukrajnai felsőoktatási intézményekbe. Az ukrán kormánypárt ezt egyelőre ellenzi.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol