Startol a legFÉNYesebb Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom

Startol a legFÉNYesebb Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom
Már csak egyet kell aludni, és az Apáczai-líceumban (Király/I. C. Brătianu utca 26. szám) szombaton délelőtt elkezdődik a 11. Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom, amely a hagyományokhoz híven ezúttal is egész napos kikapcsolódási, szórakozási lehetőségekkel várja a kolozsvári és környékbeli magyar családokat. Az Életfa Családsegítő Egyesület, a Szabadság napilap, az Ifjúsági Keresztyén Egyesület és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet közös rendezvénye FÉNYteremmel, ANGYALteremmel, ASZTALDÍSZteremmel, KARÁCSONYFAteremmel, meseszobával, büfével, könyvbemutatóval, társasjátékkal és sok más meglepetéssel vár mindenkit, ugyanakkor álmodóinkkal is találkozhatnak a résztvevők. Koncerttel zárjuk a napot: délután 6 órától a kolozsvári Karaván együttessel hangolódunk a karácsonyra. Várunk mindenkit, keressük együtt a fényt! (A borítóképen a karkötők láthatók, fotó: Makkai Bence)

Előbb jöjjön a program...

Díszterem

10–10.30 Gyülekező;

10.30–11.30 Megnyitó – Rácz Mária unitárius lelkész rendhagyó zenés áhítata és a szervezők rövid köszöntője;

12.00–13.00 Napsugár-közönségtalálkozó;

13.30–14.30: Könyvbemutató – terítéken a Koinónia Kiadó gyermekkötetei;

15.00–16.30: Nálatok milyen a karácsony? – kerekasztal-beszélgetés az álmodókkal, a fesztivál barátaival, lelkes támogatóival;

17.45–18.00 Díjátadó – adventi fotópályázatunk (Fogd a fényt és nyerj!) eredményhirdetése;

18.00 Karaván koncert.

Fizikum (második emelet)

10.30–12.30 Rajzverseny Adventi várakozás/Jézus születése. Az Apáczai-líceum Aranyecset Tehetségműhelye, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME), valamint az Apáczai Galéria által meghirdetett pályázat lebonyolítása;
13.30–16.30 Hangfestés – kreatív közösségi játék hangokkal, mozdulatokkal, beszéddel, vizualitással. 

Tornaterem

14.00–15.00 Játékos vetélkedő – vezeti: Virág Irén;

15.00–15.30 Love your Belly bemutató – vezeti: Virág Irén;

15.30–16.30 Kanga tornavezeti: Boros Adél. 

MESEszoba (földszint)

12.00–14.00 Meseszövés (7- 12 éves gyerekeknek);

14.00 – 15.00 Illem Kata (ovisoknak);

15.00–16.00 Vicces mesék, harsány nevetés;

16.00–17.00 Árny-játék.

...és most a részletek...

Mézeskalács, lámpás, textilszalvéta

Ilyen csoda-váró lámpások (is) készülnek majd a FÉNYteremben (fotó: Rácz Mária)

FÉNYterem (második emelet), ANGYALterem (második emelet), ASZTALDÍSZterem (földszint), KARÁCSONYFAterem (első emelet) – ezeken a helyszíneken kedvedre kézműveskedhetsz, hogy aztán a nap végén izgalmas alkotásokkal térj haza. Olyan kedvességeket készítünk együtt – textilszalvéta, szalvétagyűrű, agyag-dísz, lámpás stb. –, amelyek a karácsonyi asztalon vagy akár a karácsonyfán is megállják a helyüket, sőt, még mézeskalácsot is díszítünk. Ne tétovázz, fedezd fel és dobd bele magad a különböző tevékenységekbe! Számítunk rád és családodra!

Napsugár-vár épül

A Napsugár gyermeklap déltől a díszteremben mesével, verssel, csodaszép rajzokkal, 13 és 15 óra között pedig – az ASZTALDÍSZteremben, a földszinten – vidám és tevékeny kézműves-kuckóval várja kis olvasóit a díszteremben. Író, költő, grafikus munkatársaik – Balázs Imre József, Bak Sára, Bertóti Johanna, Cseh Katalin, Forró Ágnes, Jánosi Andrea, László Noémi, Sikó-Barabási Eszter, Szőcs Margit –, valamint a szerkesztőség tagjai az ünnepvárás boldog hangulatát varázsolják a betérők köré: együtt várjuk a kis Jézus születését és a Napsugár 60. születésnapját. Napsugár-vár is épül, mégpedig a régi és új lapszámok legszebb oldalaiból.

Én is szeretnék játszani – a földszinten

Az Én is szeretnék játszani projekt jóvoltából ismét lehetőség nyílik a közös játékra, mégpedig az iskola földszinti termében, az éneklés, a ragasztószag és a jó hangulat ott is garantált.

Rajzverseny: Adventi várakozás/Jézus születése

Ezzel a címmel hirdetett rajzversenyt 4-15 évesek számára az Apáczai-líceum Aranyecset Tehetségműhelye, az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME), valamint az Apáczai Galéria. A résztvevők (a magukkal hozott rajzeszközökkel) délelőtt fél 11-től a fizikumban jeleníthetik meg a karácsonyi készülődéssel kapcsolatos élményeiket, illetve Jézus születésének különböző mozzanatait. Az alkotásokból a szervezők kiállítást szerveznek az Apáczai Galériában, a díjátadással egybekötött megnyitót 2017. január 18-án tartják.

MESEszoba

A Tekergő Meseösvény Egyesület jóvoltából egy egész termet tölt meg a fesztivál idején megtölteni a játék, az ének, a kacagás és persze a mese. A kisiskolásokat meseszövéssel és árnyjátékkal várjuk, az ovisokat mesecsokorral és Illem Kata-mesejátékkal. Lesz még sok-sok játék, ének, móka, kacagás. 

Kántálnak, betlehemeznek, hegedű-csellóznak

Tavaly a negyedikesek jöttek Szamosújvárról, ezúttal az előkészítősöket várjuk (fotó: Rohonyi D. Iván)

Karácsonyi kántálás című összeállításával érkezik a fesztiválra a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum előkészítő osztálya (tanítók: Liszicsán Enikő és Puskás Etelka), betlehemessel jön a Báthory István Elméleti Líceum VII. B osztálya (felkészítő tanár: Biró Enikő), és karácsonyi dalok csendülnek fel hegedűn és csellón a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium kis művészeinek közreműködésével (akik felkészítették őket: Balog Annamária és Vajai Noémi). A 10.30-as megnyitó után rögtön övék a terep.

Koinóniás ünnepváró

Három izgalmas kiadványát hozza el a fesztiválra a Koinónia Kiadó. Délután fél 2-től a következő köteteket mutatják be a díszteremben: Szőcs Margit – Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka, Markus Majaluoma – Apa, mikor jön a Mikulás?, Kiss Bitay Éva – Az erdő lakói. A három gyerekkönyvről Rostás-Péter Emese felelős szerkesztő beszélget Szőcs Margit szerzővel, Jankó Szép Yvette fordítóval és Guba-Kerekes Zsuzsa illusztrátorral.

Sütiverseny az Agnusszal

Idén is hirdet sütiversenyt az Agnus Rádió. Szombaton délelőtt házi készítésű finomságokat várunk a sokadalom büféjébe, ahol a félpénzért árusított nyalánkságokra szavazni lehet, hogy a nap végére kiderüljön, ki a legjobb cukrász. A nyertesek természetesen ajándékot, illetve bemutakozási lehetőséget kapnak.

Büfé, hogy ne kelljen közben hazamennetek

Minden lehetőség adott, hogy egész nap velünk lehess, és kedvedre szórakozz a 11. Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom idején! A jobbnál jobb programok mellett arról is gondoskodunk, hogy ne kelljen elszaladnotok a belváros távolabbi pontján lévő üzletkéig vagy haza, hiszen ezúttal büfével is készülünk. Zsíroskenyérrel, szendviccsel, kávéval és teával is várunk (felnőttek, figyelem: a délutáni órákban a forralt bor is lesz, reméljük, annak is lesz keletje).

Fényes videók, fényes fényképek

A videók, amelyeket álmodóink készítettek, megtekinthetők az esemény (Tizenegyedik Adventi Gyermekfesztivál és Sokadalom) és az Életfa Családsegítő Egyesület Facebook-oldalán. Az álmodók segítettek eddig nekünk a népszerűsítésben, köszönetképpen egy naaagy közös beszélgetésre hívjuk őket délután 3 órától a díszterembe, és természetesen mindenkit, hogy választ találjunk a kérdésre, amely sokunkat foglakoztat: Nálatok milyen a karácsony? 

A fesztiválon díjazzuk a legügyesebb fényfogókat, adventi fotópályázatunk nyerteseit. A Fogd a fényt és nyerj! felhívásra a fényt valamilyen módon illusztráló felvétellel nevezhettek be az érdeklődők, az eredményhirdetést és a díjátadót az esti koncert előtt, 17.45 órától tartjuk a díszteremben.

A kép címe: Karácsonyi pókháló, alkotója pedig Czire Ráhel Orsolya (16 éves, János Zsigmond Unitárius Kollégium)

A Karaván koncertjével zárunk

A nap végén Békési Attila, Békési (Blénesi) Zsuzsa, Bodea Lóránd, Imecs Tamás, Szekeres Zoltán, Szénási Zoltán és Turi Gábor gondoskodik arról, hogy a hangulat még inkább a tetőfokára hágjon. Délután 6 órától a Karaván együttessel lépünk a fény ösvényére, hogy aztán hazafelé menet – vagy akár néhány nappal később a karácsonyfa mellett – remélhetőleg minél többen dúdoljuk fülbemászó dalaikat.

Karkötők, mert emlékezni olyan jóóó…

Virágkorukat élik mostanság a színes, felirattal ellátott karkötők, amelyeket többnyire belépő gyanánt kapnak a fesztiválozók. Egyesek még fél évvel a rendezvény után is büszkén viselik őket, és mutogatják az ismerőseiknek – például azért, mert kedves emlékek őrzői lehetnek, elég csak rájuk pillantani, és máris eszünkbe jutnak a jobbnál jobb bulik, a barátokkal eltöltött pillanatok.

A sokadalomra is még sokáig emlékezhetsz, ha beszerzed a FÉNYkarkötőt, és közben te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy ezután is mókázhassunk együtt.

A karkötőt, amely speciálisan erre az alkalomra készült, az Apáczai-líceum földszintjén, az információs standnál szerezheted be. Néhány másodperc alatt a csuklódra fűzzük, és kezdődhet a muri!