Scholz: Románia teljesíti a Schengen- csatlakozás feltételeit

Scholz: Románia teljesíti a Schengen- csatlakozás feltételeit
Olaf Scholz német kancellár szerint Bulgária, Horvátország és Románia teljesítik a schengeni csatlakozás feltételeit, írta a Reuters.

A kancellár hétfőn Prágában azt nyilatkozta, hogy a schengeni övezet létrehozása az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, amelyet oltalmazni és bővíteni kell. Ugyanakkor kijelentette, hogy Horvátország, Románia és Bulgária megfelel a teljes jogú tagság valamennyi technikai követelményének. „Azon fogok dolgozni, hogy ezek az országok nyerjék el a teljes jogú tagságot” – ígérte a német kancellár. 

Klaus Iohannis államfő válaszában köszönetet mondott Olaf Scholznak, miután az országa támogatásáról biztosította Románia schengeni csatlakozását.

„Üdvözlöm Olaf Scholz német kancellár mai prágai bejelentését, miszerint Németország támogatja Románia schengeni csatlakozását. Ez országunk stratégiai célja, és Románia egyértelműen megfelel minden technikai követelménynek. Köszönöm neki a személyes elköteleződését” – idézte Iohannis Twitter-üzenetét az Agerpres hírügynökség.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is üdvözölte a német kancellár kijelentését. Úgy vélte, hogy Románia kiérdemelte ezt a döntést, amely a legmegfelelőbb pillanatban született meg. Ennek köszönhetően sem a turisztikai céllal utazó román állampolgároknak, sem az árufuvarozóknak nem kell időt veszíteniük a határnál történt várakozással.