Románia Radu Jude Arany Medve-díjas alkotását nevezi Oscarra

Románia Radu Jude Arany Medve-díjas alkotását nevezi Oscarra
A legjobb nemzetközi film kategóriában Románia Radu Jude Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (Bad Luck Banging or Loony Porn) című filmjét nevezi Oscar-díjra. Az alkotás idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat.

A nevezésről a Román Nemzeti Filmközpont igazgatótanácsa által kijelölt testület döntött, amelynek tagja volt Dana Duma, Victor Morozov, Irina Trocan és Catalin Olaru filmkritikusok, valamint Laurentiu Damian filmrendező. Az Aferim! és a Bánom is én, ha elítél az utókor („Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”) című alkotások után ez a harmadik Radu Jude-film, amelyet Románia Oscar-díjra nevez.

Jude legújabb filmje az egyén és társadalom közötti viszonyt veszi górcső alá egy tanárnő történetén keresztül, akinek házi szexvideója véletlenül felkerül az internetre és felháborodást vált ki az iskolában és a szülők között. A rendező korábban elmondta: a film témája régóta foglalkoztatta, valódi történetből indult ki, amelyet valamikor az újságban olvasott és azért nyúlt vissza hozzá, mert úgy gondolta, 2020-ban is aktuális.

A Radu Jude által írt és rendezett alkotás főszerepét Katia Pascariu alakítja, a további szerepekben pedig többek között Claudia Ieremia, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean és Olimpia Mălai látható. A film operatőre Marius Panduru, vágója Cătălin Cristuţiu, hangmestere Dana Bunescu, vezető producere pedig Ada Solomon.

Az Oscar-jelölésre esélyes filmek szűkített listáját várhatóan december 21-én közli az amerikai filmakadémia, a jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására pedig március 27-én kerül sor Los Angelesben.

(Borítókép: Jelenet a filmből a főszerepet alakító Katia Pascariuval)