Románia az Imaculat című filmet nevezi Oscar-díjra

Románia az Imaculat című filmet nevezi Oscar-díjra
A Monica Stan és George Chiper-Lillemark által rendezett Imaculat (Makulátlan) című filmet nevezi Románia Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film (korábban legjobb idegen nyelvű film) kategóriában – jelentette be az Országos Filmközpont (CNC).

Az Imaculat – amely tavaly három díjjal tért haza a Velencei Filmfesztiválról – a 18 éves Daria történetét meséli el, aki heroinfüggősége miatt rehabilitációs központba kerül. Az alkotás főszerepeit Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel és Cezar Grumăzescu játssza, de feltűnik a filmben Rareş Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaş, Ionuţ Niculae, Florin Hriţcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă és Cristina Buburuz is.

A nevezésre esélyes alkotások közül öttagú – Dana Duma, Ionuţ Mareş, Irina Trocan, Cătălin Olaru és Cristina Corciovescu alkotta – bizottság választotta ki a Romániát képviselő filmet. A nevezésre az Imaculat mellett esélyes volt még a Metronom (r. Alexandru Belc), a Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie (r. Andrei Huţuleac), a Miracol (r. Bogdan George Apetri), a Crai Nou (r. Alina Grigore) és az R.M.N. (r. Cristian Mungiu) is.

Az Amerikai Filmakadémia december 21-én teszi közzé az Oscar-jelölésre esélyes filmek szűkített listáját, a 95. Oscar-gálát pedig 2023. március 12-én rendezik Los Angelesben.

(Borítókép: Jelenet az Imaculat című filmből)