Románia késéssel fog átállni az elektromos járművekre

Románia késéssel fog átállni az elektromos járművekre
Romániában némileg késni fog az elektromos járművekre való átállás, főként az elégtelen töltőinfrastruktúra miatt - derül ki egy szakértői jelentésből, amelyet a 2Celsius Egyesület ismertetett.

Az elektromos járművekre való átállás és társadalmi-gazdasági hatásai Romániában című kutatás szerint a Romániában jelen lévő két autóipari konszern, a Ford és a Renault is bejelentették ugyan, hogy 2030-tól kizárólag tisztán elektromos autókat fognak kínálni Európában, „egyértelmű jelek arra mutatnak, hogy Romániában a két vállalat valamivel később készül átállni az elektromos járművek gyártására, mint más európai országokban”.

Mivel az Európai Unió gépjárműparkjának átlagéletkora 11,8 év, a szakértők azt valószínűsítik, hogy 2050-re a szennyező járművek túlnyomó többsége eltűnik az utakról. Mivel a romániai flotta ennél jóval idősebb (átlagéletkora 16,9 év), lesz némi lemaradása az országnak, de az átállás elkerülhetetlen, és műszaki-gazdasági okokból nem lehet túl nagy a különbség más uniós országokhoz képest.

Romániában az elektromos járművekre való átállást fékező egyik legfontosabb tényező a magas ár, és erre a villanyautóknak a magas és az alacsony jövedelmű országokban jegyzett piaci részesedése közötti jelentős eltérés is rávilágít.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a világjárvány előtt Románia a foglalkoztatottak számát tekintve az ötödik legnagyobb autóiparral rendelkezett Németország, Franciaország, Lengyelország és Csehország után.

A világjárvány előtt mintegy 180 ezer ember dolgozott az autóiparban Romániában, ami foglalkoztatottak létszámának 2,7 százalékát jelentette. Ha ehhez hozzáadjuk az értékesítési és szervizhálózatokat, a foglalkoztatottak 2019-es száma eléri a 283 ezer főt (az összes foglalkoztatott 5,5 százalékát). Ezek a munkavállalók a világjárvány előtt több mint 6,4 milliárd euró hozzáadott értéket termeltek, ebből 4,4 milliárd eurót az iparban, 1-1 milliárd eurót pedig az értékesítésben és a szervizszolgáltatásokban (a gazdaság teljes hozzáadott értékének 7,7 százaléka).