Román-ukrán kompromisszum az ukrajnai románok jogairól

Román-ukrán kompromisszum  az ukrajnai románok jogairól
A román fél kompromisszumra jutott az ukrán hatóságokkal az ukrajnai román kisebbség jogaival kapcsolatban – tudatta Marcel Ciolacu kormányfő.

A Prima Newsnak nyilatkozva a miniszterelnök elmondta, a megállapodás lényege, hogy az ukrajnai román közösségnek a romániai ukránokkal azonos jogokkal kell rendelkeznie. Megjegyezte azt is, nagyon sok román nemzetiségű katona harcol az ukrajnai háborúban.

Mint mondta, a megállapodás részleteket a kijevi látogatásán fogja ismertetni.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint – Ciolacu elmondása alapján – az ukrán fél már a kisebbségi jogi megállapodás érvényre juttatásához szükséges törvénymódosító tervezeteket is előkészítette. Ezeknek megfelelően Kijev törli az Ukrajnában hivatalosan elismert nyelvek listájáról a moldáv nyelvet.„Ez a nyelv soha nem is létezett. Oroszország találmánya, és főként Besszarábiát, a Besszarábia területén élő román állampolgárokat célozza, hogy ne románoknak, hanem moldovaiaknak nevezzék magukat” – magyarázta.Hozzátette, hogy a román fél az ukrajnai román közösség vallásának gyakorlásáról is tárgyal Kijevvel.

Arra a kérdésre, mit jelent az, hogy a román-ukrán diplomáciai kapcsolatokat Volodomir Zelenszkij elnök bukaresti látogatása nyomán a stratégiai partnerség szintjére emelték, Ciolacu kijelentette: erről Klaus Iohannis tudna részleteket mondani, mert az államfő alkotmányos hatásköre a stratégiai partnerségek kezdeményezése.

A közelgő kijevi látogatása kapcsán Ciolacu elmondta: tárgyalni fog az ukrán elnökkel az ukrán gabona romániai tranzitjáról is. Azt kizártnak nevezte, hogy Ukrajna a Bisztroje-csatornát használja gabonaszállításra. Arról, hogy Volodomir Zelenszkij lemondta a román parlament előtti felszólalását, a kormányfő kijelentette: az ukrán elnök közölte vele, hogy nem is tervezett ilyen beszédet.

„Magam is úgy készültem, elmegyek a parlamentbe meghallgatni az ukrán elnököt, de már a reggeli órákban arról értesítettek, hogy nem kíván a parlamentben felszólalni. Mi, a román fél számítottunk arra, hogy beszédet tartson, de erről nem egyeztettünk az ukrán féllel. Nem hiszem, hogy egyetlen személy megakadályozhatja egy államelnök parlamenti beszédét” – fejtette ki Marcel Ciolacu, arra utalva, hogy Diana Şoşoacă független szenátor Zelenszkij parlamenti felszólalásának megzavarásával fenyegetőzött az ukrán elnök bukaresti látogatásának napján.

ROMÁN-UKRÁN EGYÜTTES KORMÁNYÜLÉST TARTANAK A HÉTEN. Együttes ülést tart ezen a héten Kijevben a román és az ukrán kormány – jelentette be vasárnap este a Marcel Ciolacu. A miniszterelnök elmondta, hogy a román-ukrán együttes kormányülésről hivatali kollégájával, Denisz Smihallal állapodott meg az ukrán kormányfő bukaresti látogatásakor. Hangsúlyozta, hogy ezen a héten várhatóan a kijevi látogatása lesz az egyetlen külföldi útja. Kérdésre válaszolva Ciolacu cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint kedden Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel találkozik Izraelben.

(Borítókép: Volodomir Zelenszkij múlt heti bukaresti látogatásán a román államfő társaságában. Fotó: presidency.ro)