Összeírják a katonai szolgálatra alkalmatlan 18-35 éves férfiakat (FRISSÍTVE)

Összeírják a katonai szolgálatra alkalmatlan 18-35 éves férfiakat (FRISSÍTVE)
Felszólította a házi orvosokat a közegészségügyi igazgatóság (DSP), hogy állítsák össze azon 18-35 év közötti férfiak névjegyzékét, akik a nyilvántartásukban szerepelnek különböző krónikus betegségekkel, és emiatt alkalmatlanok a katonai szolgálatra általános mozgósítás esetén.

Az átiratban emlékeztetnek: a 2005/395-ös törvény, amely eltörli a kötelező sorkatonaságot békeidőben, érvényét veszti, amennyiben hadi állapotot, általános mozgósítást vagy ostromállapotot rendelnek el.

Jóllehet a védelmi minisztérium szerdai közleményében felhívja a lakosság figyelmét, hogy több olyan dokumentum is terjed nyilvános fórumokon, amelyek hamis információkat tartalmaznak egy esetleges általános mozgósításra való készülődésről pánikkeltés céljával, a DSP-nek a házi orvosokhoz intézett körlevele hitelességéhez nem fér kétség. Csoma Botond RMDSZ-es képviselőt arról kérdeztük: ez az intézkedés arra utal-e, hogy a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt Románia is kénytelen fokozni a védelmi intézkedéseket?

Csoma szerint ilyen felméréseket, mint a katonai szolgálatra alkalmas vagy alkalmatlan személyek listázása, békeidőben is minden évben el kellene végezni, nem csak most, a szomszédban zajló fegyveres konfliktus „árnyékában”.

„Románia NATO-tagállam, ezért kevés a valószínűsége annak, hogy Oroszország ellenünk támad, hiszen az gyakorlatilag a harmadik világháború kirobbantásával érne fel. Persze, az elmúlt napokban sok minden történt a szomszédos országban, amiről korábban nem is mertük volna feltételezni, hogy bekövetkezhet, de Ukrajna nem NATO-tagország”, tette hozzá. Nem zárta azonban ki, hogy ha a szintén nem NATO-tag Moldova Köztársaság veszélybe kerülne, Románia is arra kényszerüljön, hogy fontolóra vegye az általános mozgósítás lehetőségét. 

Az RMDSZ csütörtöki közleménye szerint Romániát és a romániai állampolgárokat közvetlen háborús veszély nem fenyegeti.  „Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) átgondolatlan akciója és nem a kormány kérése a 18 és 35 év közötti férfiak egészségügyi állapotának lekérdezése a háziorvosoknál. Semmiféle háborús mozgósításról nincs szó! A DSP-nek ugyan minden évben be kell kérnie ezeket az adatokat, viszont felelőtlen, át nem gondolt lépés volt ezt egy háborús időszakra időzíteni”, fogalmaznak.