Országszerte kitart a hőség még ezen a héten

Országszerte kitart a hőség még ezen a héten
A héten országszerte kitart a hőség, fokozatos lehűlés csak a jövő hét folyamán várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kéthetes, augusztus 21-e és szeptember 3-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben augusztus 27-éig a régió túlnyomó részében hőség várható, a maximumok átlaga 31 fok, a minimumoké 16 fok körül alakul – idézte az ANM közlését az Agerpres hírügynökség. Ezt követően fokozatosan fog lehűlni a levegő, így a jövő hét közepétől nappal legtöbb 26 fok várható, az éjszakák is hűvössé válnak, a minimumok 12 fok körül alakulnak. Futó záporok és zivatarok minden délután előfordulhatnak, augusztus 27-e után nagyobb területre is kiterjednek. A Bánságban és a Körösvidéken is kánikula lesz az első héten, a nappali csúcsértékek 32-34 fok körül alakulnak.

A Bánságban és a Kőrösvidéken az éjszakai minimumok augusztus 28-áig 18 fok körül, majd ezt követően 14 fok körül alakulnak. Futó záporokra az augusztus 29-a utáni héten lehet számítani, számolt be az Agerpres hírügynökség.

Máramarosban is kitart a hőhullám a héten, a maximumok 31–33 fok körül, a minimumok 16–18 fok körül alakulnak. Augusztus 26-ától kezdődően azonban jelentősen lehűl az idő, 26 fok körüli csúcsértékekre és 12 fok körüli minimumokra lehet számítani. Futó záporokra augusztus 27-e és szeptember 3-a között van nagyobb kilátás.

A hegyvidéken is a megszokottnál melegebb lesz ezen a héten, a nappali csúcsértékek 16–22 fok körül, az éjszakai minimumok 10–14 fok körül alakulnak. Augusztus 27-étől fokozatos lehűlés várható a teljes hegyvidéki régióban. Futó záporokra, zivatarokra elszórtan a teljes periódusban számítani lehet a délutáni órákban. Nagyobb kiterjedésű területeket érintő csapadék augusztus 23-án és 24-én, illetve 27-e után valószínű.