Holnap rajtol a 29. KMDSZ Diáknapok

A KMDSZ Diáknapok csapatai minden évben a Főtérről indulnak Törökvágásra (Fotó: Jakab Lóri/diaknapok.kmdsz.ro/archív)
Holnap veszi kezdetét a 29. KMDSZ Diáknapok a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezésében. A május 12-ig tartó rendezvénysorozat témája ez alkalommal az utópia, az idei kiadás számos rekordot dönt meg az esemény történetében – derült ki a szervezet május 7-i sajtótájékoztatójából.

V.-S. P.

A KMDSZ vezetőtanácsának volt tagja és az idei diáknapok főszervezője, Pál Hunor elsőként a rendezvény tematikájáról szólt. Minden évben arra törekednek, hogy a tárgykör ne legyen túlságosan konkrét, hagyjon helyet a csapatok kreativitásának, ugyanakkor foglalja keretbe az eseményt. Úgy érzi, az utópia aktuális téma a diákság számára, hiszen mindenkit foglalkoztat az előtte álló jövő.

László Petra, a diákszervezet tavaly decemberben megválasztott elnöke első alkalommal vette át a rendezvény koordinálását. Hangsúlyozta, ebből a pozícióból számára is új tapasztalat a szervezés, amelyet csak tovább színez a tény, hogy rekordszámú, összesen 64 csapat jelentkezett idén, ami 2262 résztvevőt, valamint 1100-nál is több szurkoló diákot, úgynevezett szimpatizánst takar. Öröm számára a folyamatosan gyarapodó érdeklődés a diáknapok iránt, és kiemelte: ez bizonyítja, hogy az esemény mennyire szorosan összefűződött a kolozsvári diákléttel – sőt, nem csupán a kincses városban tanulók, hanem más erdélyi, illetve magyarországi egyetemek hallgatói is jelentős számban vesznek részt rajta.

Szerdán és vasárnap a Törökvágáson zajlanak a programok, míg a közbeeső napokon a városban szétszórva lesznek a különböző versenyszá­mok, amelyek a kultúra, sport és kocsmasport kategóriákba sorolhatóak be. Törekednek minden évben újítani, noha ragaszkodnak a régi, bevált programpontokhoz is, az évről évre növekedő létszám pedig megnehezíti a jelentős átszervezést – a rendezvény kezdi súrolni a határait, nyilatkozta az elnök.

Ambarus Egyed Ágnes, a két évvel korábbi diáknapok főszervezője idén a rendezvénysorozat programokért felelős főszervező-helyettese. A szervezőcsapatról, a SzervezTeam-ről kérdésre elárulta, idén az is új csúcsot döntött: 170 önkéntes tevékenykedik aktívan a diáknapok lebonyolításában. Ők különböző csapatokban felelnek a kulturális és sportprogramokért, a kommunikációért és az adminisztrációért, illetve nagy elégtétel számára, hogy több elsőéves egyetemista már egyből a szervezést választotta.

A koordinátorok idén külön hangsúlyt fektettek úgynevezett zöld projektekre, amelyek révén törekednek az ökológiai lábnyomuk csökkentésére. Így a rendezvénysorozatot megelőző hétvégére szemétszedési akciót hirdettek, továbbá a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) diákjainak a segítségével faültetést tartottak az Írisz negyedi Kolozsváriak erdejében.

A 29. KMDSZ Diáknapok nem csupán a csapattagok és szimpatizánsok számára tartogat programokat, hiszen az esti koncerteken bármely érdeklődő részt vehet. Számos magyar lemezlovas és együttes biztosítja a hangulatot, köztük az Intim Torna Illegál, Pogány Induló, Bruno x Spacc, és sokan mások. A teljes program, valamint jegyek elérhetőek a rendezvény weboldalán.