Nyugdíjba vonult Cristi Danileţ bíró

Ma aláírta Klaus Iohannis államfő azt a rendeletet, amellyel felmenti tisztségéből a Kolozs megyei törvényszék nyugállományba helyezését kérő bíráját, Cristi Danileţet.

Cristi Danileţ az év elején jelentette be a Facebook-oldalán, hogy az igazságszolgáltatásban ledolgozott 25 év után nyugdíjba vonul. Közölte: továbbra is jelen lesz a közéletben, hogy „dicsérje, ami jól működik, és bírálja, ami rosszul működik a jog és igazságügy területén”. 

Hozzátette azt is, hogy a továbbiakban is szerepet vállal a jogászképzésben, de szeretne a családjával is több időt tölteni.

A 48 éves Cristi Danileţ 2011 és 2017 között a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagja, majd a Kolozs megyei törvényszék bírája volt. Állásából 2021 decemberében felfüggesztették többek között a TikTok-oldalán közölt két videó miatt, illetve azért, mert tagja volt kormánykritikus civil szervezeteknek.

Cristi Danileţ beperelte a CSM-t és mindegyik perét jogerősen megnyerte. Tavaly áprilisban újra elfoglalhatta állását a törvényszéken, és visszamenőleg megkapta a fizetését.