Népszámlálás: az összeíró pont lehet a jó megoldás sokaknak

Igény szerint számlálóbiztosok is segíthetnek az online kitöltésben

Népszámlálás: az összeíró pont lehet a jó megoldás sokaknak
Március 14-én elkezdődött a népszámlálásnak az önkitöltéses szakasza, amely május 15-ig tart. Ebben az időszakban mindenkinek lehetősége van arra, hogy internetes felületen, anyanyelvén töltse ki a magára és családtagjaira vonatkozó kérdőíveket. Eddigi értesüléseink szerint, egyeseknek nagyon könnyen, másoknak nehézkesebben sikerült az online felületen boldogulni. A népszámlálásnak komoly tétje van a romániai magyar közösség számára; fontos, hogy minél többen részt vegyenek rajta, a kérdőívek megfelelően legyenek kitöltve, hiszen a begyűjtött adatok képezik az alapját a következő évtizedben az anyanyelvhasználati jogoknak. Barna Gergő szociológus, a Népszámlálás.ro kampány koordinátora legutóbb arra hívta fel a figyelmet, hogy aki úgy érzi, nem rendelkezik a megfelelő készségekkel ahhoz, hogy a digitális felületen a kérdőíveket megválaszolhassa, keresse fel a településén az összeíró pontot, ahol számlálóbiztosok segítenek az eljárásban.

Az etnikumra, nyelvre, felekezetre vonatkozó kérdések a személyi kérdőív végén vannak, ezért az adatoknak az online felületen való kitöltésekor kiemelten fontos, hogy semmiképpen ne nyomják meg a Complete Interview, a Válaszadás befejezése fület, csak ha már minden egyes adatsort kitöltöttek. A Népszámlálás.ro tájékoztató kampány munkatársai ismételten arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben valaki elkezdte az önkitöltést, és a kérdőív kitöltése során elakad, vagy bizonytalan egyes pontokat illetően, bátran kérjen segítséget a 0371-900172-es számon elérhető, magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálattól, amely naponta 9–23 óra között működik. A nepszamlalas.ro honlapon kitöltési útmutató, oktatóvideó is megtekinthető, illetve a gyakori kérdésekben is több választ megtalálhatnak.

Mindazoknak, akik úgy érzik, nem rendelkeznek a megfelelő digitális készségekkel ahhoz, hogy az internetes felületen sikeresen kitöltsék a kérdőíveket, és nem áll módjukban ismerősöktől, családtagoktól sem segítséget kérni, az összeíró pontokon való jelentkezést javasolják.

„Nem mindenki jártas az internet világában, ezért sokaknak gondot okozhat a népszámlálási kérdőív online kitöltése. Főleg az idősebb korosztályra jellemző, hogy nem boldogul a bonyolultabb internetes felületen a kérdőív megválaszolásával. Akinek nincs lehetősége gyermekeitől, fiatalabb családtagjaitól, ismerőseitől segítséget kapni a kitöltéshez, annak az összeíró pont a legjobb választás, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben” – emelte ki Barna Gergő szociológus, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora.

A népszámlálás önkitöltéses szakaszában – március 14. és május 15 között – minden önkormányzat működtet úgynevezett települési összeíró pontokat, ahol számlálóbiztosok segítenek a kérdőív kitöltésében. Kisebb települések esetében egy, nagyobb városokban több ilyen pont is működik. A www.nepszamlalas.ro/osszeiropont oldalon rá lehet keresni, hol találhatók településünkön az összeírást segítő pontok.

„Az összeíró pontos kitöltés esetében is figyelni kell arra, hogy ha a háztartás részéről csak egy személy megy be kitölteni a kérdőívet – és ez a jellemző –, ugyanúgy az egész családját, vagyis a vele egy háztartásban élőket mind regisztrálnia kell, és mindenki számára ki kell töltenie a kérdőíveket. Ezért fontos, hogy felkészülten menjünk az összeíró pontra, vigyük magunkkal a háztartástagok adatait is” – részletezte a kampánykoordinátor.

„A kérdőív kitöltésekor érdemes ellenőrizni, hogy az etnikumra, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adataink mindenképp helyesen legyenek kitöltve” – hívja még fel a figyelmet a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.