Népszámlálás: Hogyan fog működni az önkitöltés?

Népszámlálás: Hogyan fog működni az önkitöltés?
Internetes önkitöltés esetében először regisztrálni kell majd a www.recensamantromania.ro honlapon.

A regisztrációt a családból egy személy (a háztartásfő) tölti ki minden háztartástagra, azaz egy regisztráció lesz háztartásonként.

Fel kell vezetni a lakcímet (ez a szokásos tartózkodási helyet jelenti, ahol a háztartás jelenleg él, nem feltétlenül egyezik meg a hivatalos iratokban szereplő állandó lakhellyel).

Fel kell vezetni a háztartásban élő összes személy nevét és személyi számát (CNP), illetve meg kell adni egy vagy több e-mail címet: erre az elektronikus címre, címekre fog érkezni a kérdőív internetes linkje, elérhetősége. Azt javasoljuk, hogy egy háztartás egy e-mail címre kérje az összes kérdőívet, ezzel csökkentjük annak az esélyét, hogy valaki esetén elmarad a válaszadás. – Az e-mailen kapott elérhetőséget megnyitva lehet elkezdeni a kérdőív kitöltését.

Mire figyeljünk:

o Első lépésben a háztartásunk, családunk minden tagját regisztráljuk! Ha valaki kimarad, nagy az esélye, hogy őt a későbbiekben nem fogja keresni a számlálóbiztos sem, mert azt látják, hogy az adott címről már érkezett be válasz.

o Lehetőleg számítógépen, laptopon, táblagépen töltsük ki a kérdőíveket. A mobiltelefonos kitöltés elvileg lehetséges, de nem ajánljuk, mert nagyon nehézkes kis képernyőn kezelni ezt az összetett kérdőívet.

o Csak akkor kezdjük el a kitöltést, ha biztosak vagyunk abban, hogy be is tudjuk fejezni (tudjuk a háztartástagok személyi adatait, van elég internetes tapasztalatunk és legalább félórányi türelmünk). Ha bizonytalanok vagyunk, előre kérjünk segítséget olyanoktól, akik jártasabbak az internet világában (fiatalabb családtagoktól, közeli ismerősöktől, barátoktól, szomszédoktól, népszámos önkéntesektől).

o Ha elkezdtük a kitöltést, akár több szakaszban is, de mindenáron fejezzük is be! Ha csak félig töltjük ki, nagy az esélye, hogy adataink így is maradnak, már nem fog számlálóbiztos megkeresni. Nagy eséllyel pont az etnikumra, anyanyelvre, vallásra vonatkozó adataink fognak hiányozni.

o Ha nem sikerül befejezni, kérjünk segítséget! A kérdőívre vissza lehet térni egy későbbi időpontban (az e-mailre küldött linket megnyitva) és folytatni lehet a kitöltést, nem kell újrakezdeni. Mindaddig vissza lehet térni a kérdőívre, míg a „befejezés” vagy „beküldés” gombot meg nem nyomjuk a kérdőív végén.

o Sikeres kitöltés esetén visszaigazoló e-mailt kapunk a rendszertől.

– Azoknak ajánlott az önkitöltés, akik jártasak az internet világában: interneten vásárolnak, számlákat fizetnek, bankolnak, akik töltöttek már ki online kérdőíveket, űrlapokat.

Egy másik lehetőség: bemegyünk a települési összeírópontra.

 – Az önkormányzatok feladata lesz létrehozni és működtetni az ún. települési összeírópontokat.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy március közepétől május közepéig, amíg az internetes önkitöltés zajlik, akinek tanácsra, segítségre van szüksége a kitöltésben, bemehet egy, a polgármesteri hivatal által működtetett helyiségbe, ahol táblagép áll rendelkezésére, valamint egy felkészített számlálóbiztos is segítséget nyújt.