Mi sokkolta annyira a hazai autógyártókat?

Közleményben tiltakozott ma a Romániai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACAROM), amiért a kormány jövőre jelentősen csökkentené a Klasszikus Roncsautóprogram és a Plusz Roncsautóprogram keretében nyújtott újautó-vásárlási támogatásokat.

A munkáltatói szervezet a pénzügyminisztérium honlapján tegnap közvitára bocsátott sürgősségirendelet-tervezetre reagált.

E szerint 2024-ben a Klasszikus Roncsautóprogramban legtöbb 3500 lejes, a Plusz Roncsautóprogramban pedig 10 ezer lejes vásárlási utalvány jár egy régi jármű leadásáért. Idén 7000 lejes, illetve 50 ezer lejes volt az új személygépkocsik megvásárlására nyújtott állami támogatás.

Az ACAROM közleménye szerint a tervezett előírások hátrányosan érintik majd a romániai járműipart. A munkáltatói szervezet úgy véli, hogy a roncsautóprogramok keretében nyújtott vásárlási utalványok értékének jelentős csökkentése az új gépkocsik piacának összeomlásához és a használt autók piacának „exponenciális fellendüléséhez” vezet.

Az ACAROM szerint a roncsautóprogramok elveszítik a vonzerejűket, ha a tervezett intézkedések hatályba lépnek, az országban gyártott új gépkocsik száma pedig az idei 145 ezerről jövőre 80 ezerre csökkenhet, ami negatívan hat az ágazat munkahelyeire és a romániai autógyártók üzleti forgalmára.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a vásárlási utalványok értékének csökkenése miatt a romániaiak kevesebb új, környezetkímélőbb gépkocsit fognak vásárolni, és helyettük szennyező használt autókat fognak beszerezni. Ezzel az ACAROM szerint ezek a programok elveszítik a jótékony hatásukat.

A munkáltatói szervezet ezért felszólítja a kormányt, hogy mielőbb elemezze a tervezetbe foglalt intézkedések lehetséges negatív hatásait, „és ennek megfelelően cselekedjen”.