Merítés-lista: Dragomán György és Vida Gábor írta az évtized könyveit

Merítés-lista: Dragomán György és Vida Gábor írta az évtized könyveit
A magyar nyelven, magyar szerzőtől, első kiadásban 2010 és 2019 között megjelent legkiemelkedőbb könyveket kereste a Merítés-díj szépprózát elbíráló zsűrije január folyamán. Az olvasók Dragomán György Máglya című regényét választották, a Merítés-díj zsűrije pedig Vida Gábor Egy dadogás története című könyvét szavazta az évtized legjobbjának.

A Merítés-díj szépprózával foglalkozó zsűrije 2014 óta minden évben összeállít egy tízes ajánló listát a friss magyar megjelenésekből. Ezek mindig nagyon komoly felkészülés, sok-sok olvasás és nem kevés gondolkodás végeredményeként születnek meg. Idén úgy döntöttek, hogy a Merítés-díj zsűrije és a közönség is külön állítja össze nem csupán az év, hanem a 2010-es évek legjobb magyar szépprózai könyveit tartalmazó listát.

Az olvasók által beküldött 225 cím összesítését követően jelentették be a legtöbb szavazatot kapott könyveket, ezzel párhuzamosan pedig a Merítés-díj zsűrijének – jelenlegi és egykori tagok – szavazatai alapján kialakult listát is. Szoros versenyben a közönség szavazatai alapján a következő könyvek végeztek az 1-11. helyen:  

10-11. (holtversenyben) Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra és Tóth Krisztina: Akvárium

9. Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

8. Tóth Krisztina: Pixel

6-7. (holtversenyben) Grecsó Krisztián: Vera és Tompa Andrea: Omerta

5. Bartis Attila: A vége

4. Vida Gábor: Egy dadogás története

3. Borbély Szilárd: Nincstelenek

2. Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Az évtized könyve a közönség szavazatai alapján Dragomán György Máglya című regénye lett. A könyv 2014-ben jelent meg a Magvető Kiadónál és abban az évben elnyerte a Merítés-díj közönségdíját.

Az olvasók körében népszerű volt továbbá Totth Benedek Holtverseny, Oravecz Imre Kaliforniai fürj, Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló, Tompa Andrea Fejtől s lábtól, Nádas Péter Világló részletek, Gárdos Péter Hajnali láz, Péterfy Gergely Kitömött Barbár, Kőrösi Zoltán Szívlekvár és Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című könyve is.

A Merítés-díj 34 jelenlegi és korábbi zsűritagjának szavazatai alapján kialakult lista 1-11. helyezett könyvei a következők:

9-11. (holtversenyben): Bodor Ádám: Verhovina madarai, Nádas Péter: Világó részletek és Tóth Krisztina: Akvárium

8. Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje

 6-7. (holtversenyben): Bartis Attila: A vége és Dragomán György: Máglya

4-5. (holtversenyben): Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér és Závada Pál: Természetes fény

3. Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

2. Borbély Szilárd: Nincstelenek

Az évtized könyve pedig a Merítés-díj zsűrijének szavazatai alapján Vida Gábor Egy dadogás története című regénye lett. A könyv 2017-ben jelent meg a Magvető Kiadónál, és abban az évben elnyerte a Merítés-díj közönségdíját, valamint a zsűri díját is.

A zsűri listáján népszerű volt még Tompa Andrea Fejtől s lábtól, Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra, Oravecz Imre Kaliforniai fürj, Garaczi László Hasítás, Körősi Zoltán Szívlekvár, Gyurkovics Tamás Migrén, Gerlóczy Márton: Mikecs Anna – Altató és Bodor Ádám Sehol című könyve is.