FRISSÍTVE – Meghalt Ion Caramitru színművész

FRISSÍTVE – Meghalt Ion Caramitru színművész
Elhunyt 79 éves korában Ion Caramitru színművész, rendező, a bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház igazgatója, a Román Színházi Szövetség elnöke. A fővárosi Elias kórházba beutalt Caramitru, akit az egyik legnagyobb román színészként tartottak számon, vasárnap, szeptember 5-én távozott az élők sorából.

Caramitru 1942. március 9-én született Bukarestben, 1964-ben szerzett diplomát a bukaresti színművészeti egyetemen, majd ugyanebben az évben debütált a Nemzeti Színház színpadán Mircea Ştefănescu Eminescu című darabjában, Sică Alexandrescu rendezésében. 1965-től színésze és rendezője, 1990 és 1993 között pedig igazgatója volt a bukaresti Lucia Sturdza Bulandra Színháznak.

Shakespeare, Csehov, Pirandello, Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Sütő András, Rolf Hochhut darabjaiban több mint hatvan szerepet játszott, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Jurij Kordonszkij, Cătălina Buzoianu és Silviu Purcărete.

Több mint negyven filmben játszott, színdarabokat és operát is rendezett. 1991-ben szerepet kapott a Steven Soderbergh rendezte Kafka című filmben, Jeremy Irons és Theresa Russell partnereiként, de játszott Brian de Palma és Costa Gavras egy-egy filmjében is. Számos román állami és külföldi szakmai díj birtokosa.

Már a 89-es forradalom idején közéleti szerepet vállalt – 1989 decemberében ő jelentette be, hogy megbukott a diktatúra –, később, 1996 és 2000 között kulturális miniszter volt, majd a 2000-es években visszavonult a közélettől és ismét kizárólag a színháznak szentelte életét.

1990-es megalakulása óta Caramitru vezette a Román Színházi Szövetséget (UNITER), 2005 óta pedig a bukaresti Nemzeti Színház igazgatója, amely az ő mandátumai alatt alapos átépítésen és korszerűsítésen esett át.

Bogdan Gheorghiu román kulturális miniszter szerint Caramitru számos színésznemzedék mentora volt, példátlan energiával rendelkezett és elévülhetetlen érdemeket szerzett a román kulturális infrastruktúra fejlesztésében.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Facebook-oldalán közzétett üzenetben búcsúzott a román színházi szakembertől. „Személyében egy kiváló színész, rendező és kultúrpolitikus távozott az élők sorából. A román-magyar közeledés, színházi együttműködés elkötelezett híve volt. Hiánya pótolhatatlan” – olvasható a bejegyzésben.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szintén közösségi oldalán búcsúzott a színművésztől: „Az UNITER vezetőjeként, a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház igazgatójaként egyszerre járt a régi utakon és épített új utat ott, ahol mások megálltak. Előbb négy évig együtt dolgoztunk a kulturális minisztériumban, ahol türelemmel és bizalommal segített. Később miniszterként láthattam a harcos színházigazgatót: minden nap úgy kezdte a munkát, mint aki előtt egy egész élet áll, de mégsem tud és akar semmit holnapra halasztani. Hosszú beszélgetéseinkre, a számtalan együtt átdolgozott órára és vitáinkra visszagondolva búcsúzom Ion Caramitrutól.”