Kolozsváron vendégszerepel A Vadász Esélye budapesti független társulat

…a klímaszorongásról és ökológiai krízisről szóló 999 című előadással

Kolozsváron vendégszerepel A Vadász Esélye budapesti független társulat
Szombaton, január 14-én két alkalommal – délután 4, illetve este 7 órától – is látható A Vadász Esélye (Chance of the Hunter) budapesti alkotóközösség 999 című előadása a kolozsvári ZIZ művészeti és szociális térben. A produkciót a pesti Trafóban mutatták be 2021-ben, majd 2022 novemberében a londoni Voila! Europe Theatre Festival programjában is előadták. A hetvenöt perces groteszk vízió a klímaszorongásból és az ökológiai krízisből inspirálódott.

A 21. század hajnalán, a klímakrízis közepette egyre több apokaliptikus „forgatókönyv” születik a nem is túl távoli jövőről. Azonban az olvadó jégsapkák, a lángoló esőerdők és az olajfoltos óceánok háttérfüggönye előtt ott áll a mindenkori ember, aki élni akar. Nem is akárhogy: ugyanúgy, ahogy eddig vagy talán jobban. Éppúgy, mint a szikláját görgető Sziszüphosz, az egyre gyakoribb katasztrófák és extrém életkörülmények ellenére is, megpróbálja fenntartani jól megszokott kényelmét. Ez az „alkalmazkodás” meddig válhat a hasznunkra, és mikortól fordulhat át egyfajta szemellenzős „nemtörődömségbe”? Mit vagyunk hajlandók feláldozni azért, hogy megtartsuk látszólagos jólétünket? Milyen abszurd helyzeteket szülhet a mindennapi élet, ha a klímakatasztrófa már bekövetkezett és következményei hétköznapjaink részévé válnak? Milyenek ezek a hétköznapok egy kiszámíthatatlan bolygón?

Az előadás ezekre a kérdésekre próbál reflektálni a színház korszerű eszközeinek segítségével, illetve társművészeti elemek (tánc, fizikai színház, zene, vetítés) bevonásával. A közösségi alkotás útján, saját ötletekből, szövegekből, valamint improvizatív fizikai tréning (Viewpoints-technika) által megvalósuló projekt célja, hogy a kortárs társadalom legégetőbb témáját, a klímaválságot, és annak lehetséges hozadékait olyan kontextusba helyezze, amely egyszerre képes rámutatni a helyzet komolyságára és abszurditására.

2019-ben alakult Budapesten A Vadász Esélye színházi alkotóközösség, amelyet Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor vezet. A társulat tagjai a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányaik során kezdték meg közös munkájukat. A név Pilinszky Jánostól származik, aki a pillanat tettenérését megcélzó alkotói munka hasonlataként használta a kifejezést. A színházi előadások létrehozása mellett színházi nevelési programok, színésztréning workshopok és metodikai kutatások szervezését is fontos feladatának tekinti a társulat, az Őze Lajos Művészeti Iskolában 2020-tól rendszeres drámafoglalkozásokat is tartanak.

A 999 című előadást játsszák: András Gedeon, Kovács Boróka, Kozma Gábor Viktor, Nagyabonyi Emese, Szekeres Blanka és Zádor Fanni. Dramaturg Kiliti Krisztián, látványtervező Szőke Zsuzsi, a látványtervező asszisztense Oláh Réka és Nagy Fanny, maszk Huszár Kató, zeneszerző Pásztor Márk, technikusok Váradi András és Selmeczi Mercédesz, asszisztensek Ágh Barbara és Balla Anett. Rendező Kozma Gábor Viktor, a rendező munkatársa Bélai Marcel.

Az előadás iránt érdeklődők a ZIZ Facebook-oldalán, valamint az előadás eseményére kattintva találhatnak több információt. Jegyek online a www.eventbook.ro honlapon, valamint – készpénzes fizetéssel – a helyszínen (Párizs utca, 5. szám) is válthatók. Az előadás magyar nyelven, angol felirattal tekinthető meg és 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Fotók: Jelenetek a 999 című előadásból