Klezmer hangok Erdélyben időszakos kiállítás a Muzeonban

klezmer zenészek
A kiállításon olyan festmények is láthatóak lesznek, amelyek zsidó zenészeket ábrázolnak
Klezmer hangok Erdélyben címmel ideiglenes kiállítást nyitnak meg december 10-én 18.15 órakor a Muzeonban. A kiállítás fő témája Eisikovits Max (Miksa, Mihály) terepmunkája során összegyűjtött feljegyzéseire alapszik, aki zeneszerző, zenetudós, tanár és a román jiddis nyelvű haszid folklór fáradhatatlan gyűjtője és kutatója volt. Munkásságával kulcsfontosságú szerepet játszott az erdélyi klezmer zene újjáélesztésében és annak megőrzésében.

A Klezmer hangok Erdélyben interaktív kiállítás lesz, ahol az érdeklődők olyan zsidó dalokat hallgathatnak meg, amelyeket Eisikovits Max (Miksa, Mihály) gyűjtött a máramarosi régióból. Ezeket a dalokat Beth Silver csellista és Zoe Aqua hegedűs felvételezték újra. Eisikovits a máramarosi régió zsidó településeit látogatta meg és végzett ott terepmunkát annak érdekében, hogy dalokat gyűjtsön a környék haszid népétől. Ma ezek a terepfelvételek egyedülálló dokumentációnak számítanak a haszid zsidó kultúra zenei hagyományairól. A kiállításon láthatók lesznek majd a gyűjtött dalok kézzel írott kottáinak képei, amelyek Eisikovits Maxtól származnak.

A kiállításon emellett olyan festmények lesznek láthatóak, amelyek zsidó zenészeket ábrázolnak. Ezek a festmények Jándi Dávid és Iványi-Grünwald Béla nagybányai művészek alkotásai. Az érdeklődők több érdekességet is megtudhatnak majd a klezmer zenéről, annak eredetéről és arról, hogy milyen hatások érték ezt a műfajt az idők során, mindezt vizuálisan vonzó, hangszerekkel tarkított, meleg környezetbe helyezve.

A kiállítás megnyitóját élő klezmer zene fogja kísérni. Beth Silver kanadai csellista fog előadni pár dalt a Eisikovits Max által gyűjtött máramarosi dalokból. Beth Silver jelenleg Romániában tanulmányozza a vonós hangszerekkel játszott transzilván zenét.

A Muzeon 2020-ban alapított innovatív és modern múzeum. A múzeum három különböző audió tárlatvezető segítségével meséli el a kolozsvári zsidó közösség történeteit: Júlia, Pali és Dávid szemszögéből. Az audió tárlatvezetés elérhető román, angol, magyar, német, francia, spanyol, olasz és héber nyelven. 

A múzeum célja, hogy a látogatóknak egyedi tanulási élményt nyújtson. A kiállítás szinte teljes mértékben az audió és vizuális elemekre támaszkodik, ezzel megkönnyítve a tanulási élményt. Az egyes szám első személyben elmondott történetek kombinálva a művészeti installációkkal, virtuális valósággal és különböző műtárgyakkal, jelentős hatást gyakorolnak azokra, akik úgy döntenek, hogy meglátogatják a Muzeont. 

A Muzeon elérhetősége: Szentlélek/Virgil Fulicea utca 3. szám, (+40) 364 100 472, (+40) 364 153 654. Nyitvatartási idő: kedd – vasárnap: 10–18, hétfőn zárva.