Jóváhagyta a rotációs kormányra vonatkozó javaslatot a PNL

Jóváhagyta a rotációs kormányra vonatkozó javaslatot a PNL
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága jóváhagyta a rotációs kormányra vonatkozó javaslatot - jelentette be a testület kedd esti ülése után Florin Cîţu.

A PNL elnöke elmondta, támogatják, hogy a koalíciós pártok miniszterelnök-jelöltjei felváltva irányítsák a kormányt. Van viszont egy feltételük: hogy elsőként a liberálisok jelöltje töltse be a miniszterelnöki tisztséget.

Florin Cîţu beszámolója szerint volt ugyan másféle javaslat, de a liberálisok nem módosítottak azon a korábbi határozatukon, amely szerint a PNL elnöke automatikusan a kormányfőjelölt is. E szerint a párt őt jelöli majd miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatott tárgyalásokon. "Majd elválik, hogy mi történik akkor, ha a PSD ezt ellenezni fogja" - jegyezte meg.

Cîţu hansúlyozta, hogy a körvonalazódó koalíció három pártjának közös miniszterelnök-jelöltet kell majd javasolnia az államfőnek a kormányalakítási egyeztetéseken. Hozzátette, ő maga biztos abban, hogy a PNL, a PSD és az RMDSZ kiegyezik majd egy közös jelöltben, és sikerülni fog beiktatni a kormányt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa szerdán eldönti, hogy kit javasolnak miniszterelnöknek - jelentette be Marcel Ciolacu.

A PSD elnökének közlése szerint a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokon kérni fogják, hogy a rotációs kormány első miniszterelnöke a szociáldemokraták jelöltje legyen. Igényüket arra alapozzák, hogy a PSD nyerte meg a parlamenti választásokat.

'Ha tiszteletben tartjuk a románok akaratát, akkor határozott meggyőződésem, hogy működőképes lesz a koalíció és hatékony kormányunk lesz' - jelentette ki a párt székházában tartott sajtótájékoztatóján Marcel Ciolacu.

Kérdésre válaszolva megerősítette: a PSD nem tudja elfogadni a PNL elnökét, Florin Cîţut miniszterelnöknek. Meggyőződése szerint Cîţu is meg fogja érteni, hogy a megbuktatása után nem lehet újra kormányfő.