Nicolae Ciucăt kérte fel kormányalakításra Iohannis (FRISSÍTVE)

A PSD jóváhagyta, hogy a PNL adja elsőként a kormányfőt

Nicolae Ciucăt kérte fel kormányalakításra Iohannis (FRISSÍTVE)
Ismét Nicolae Ciucăt, a koalícióra készülő pártok közös kormányfőjelöltjét kérte fel Klaus Iohannis államfő kormányalakításra. Hétfőn a PSD jóváhagyta, hogy a PNL adja elsőként a rotációs elv alapján működő nagykoalíció miniszterelnökét, akinek mandátuma másfél év.

A három párti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter számára kért és kapott a hétfői egyeztetésen kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől. Ugyanakkor megállapodtak abban, hogy másfél év múlva a kormányfői tisztséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) veszi át.

A parlament legnagyobb frakciójával rendelkező PSD jóváhagyta hétfőn, hogy a PNL adja elsőként az RMDSZ-el közösen alakított nagykoalíció miniszterelnökét. A PSD egyhangúlag elfogadott döntését Radu Oprea szóvivő azzal indokolta, hogy számukra a közös kormányprogramba foglalt szociális csomag – a nyugdíjak, a családi pótlék és a minimálbér emelése – „fontosabb, mint a kormányfői tisztség”.

Nemcsak a jövő évi költségvetés így is megkésett kidolgozásához, hanem az idei egészségügyi bérek és a nyugdíjak költségvetés-kiigazítást igénylő folyósításához is teljes jogkörű kormányra van szükség, ezért a csaknem három hónapja tartó politikai válságnak véget kell vetni - mutatott rá a szóvivő.

A PSD-nek kilenc, a PNL-nek nyolc, az RMDSZ-nek három minisztere lesz az új kormányban, ugyanakkor a szociáldemokratákhoz kerül a kormányülések napirendjének kidolgozásában fontos szerepet játszó, miniszteri rangú kormányfőtitkári poszt is.

Szociáldemokrata politikus vezeti majd a pénzügyi, a védelmi, a gazdasági, a közlekedési, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a munkaügyi és a művelődési minisztériumot, valamint az újonnan létrehozandó családügyi és ifjúsági tárcát. A párt szóvivője kifejtette: a PSD hétfő délutáni ülésén döntenek arról, hogy az adott minisztériumok élére kit javasolnak.  

Cîțu lemondását kérik a liberális pártban 

Hétfőn a PNL vezetősége is megszavazta, hogy a párt koalícióra lépjen a PSD-vel. A digi24 tájékoztatása szerint az ülésen 17 területi szervezet nem vett részt, 29-en támogatták az együttműködést a szociáldemokratákkal, 10-en ellenezték és 9-en tartózkodtak. Hiányzott a megbeszélésről Emil Boc, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan, Nelu Tătaru, Dan Motreanu és Raluca Turcan.  A hírtévé úgy tudja, hogy az ülés feszült hangulatban zajlott, ezt megelőzen Motreanu és Turcan keményen bírálták a párt vezetőségét, és Florin Cîțu lemondását kérték.

Cîțu állítólag maga is nem tetszését fejezte ki, hogy a PNL végül Nicolae Ciucăt javasolta miniszterelnök-jelöltnek. „Azt tettük, amit a PSD akart: a kormányfő ne a párt elnöke legyen!” – mondta, kiemelve, hogy a PSD-vel való koalíció kompromisszumot jelent, ám „nem feltételek nélkülit”.

„Két hónap alatt nem sikerült többséget kialakítani, bár több változattal is próbálkoztunk. Így jutottunk ehhez a kompromisszumos megoldáshoz” – fejtette ki Cîţu. Hozzátette: a PNL tagjai tovább fognak küzdeni a liberális elvekért, amelyek bele vannak foglalva a kormányprogramba is.

A PNL jóváhagyta az általa javasolt miniszterek névsorát is: Cătălin Predoiu (igazságügy), Dan Vîlceanu (a beruházási és európai alapokat kezelő tárca), Virgil Popescu (energetikai), Lucian Bode (belügy), Bogdan Aurescu (külügy), Sorin Cîmpeanu (oktatás), Florin Roman (digitalizációs), Constantin Cadariu (a kis- és középvállalatokért, illetve idegenforgalomért felelős újonnan alakuló tárca).

Szociáldemokrata politikus vezeti majd a pénzügyi (Adrian Câciu), a védelmi (Vasile Dincu), a gazdasági (Marius Humelnicu), a közlekedési (Sorin Grindeanu), a mezőgazdasági (Adrian Chesnoiu), az egészségügyi (Alexandru Rafila), a munkaügyi (Marius Budai) és a művelődési minisztériumot (Lucian Romascanu), valamit az újonnan létrehozandó családi és ifjúsági tárcát (Gabriela Firea).

Az RMDSZ megtartotta a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sportminiszteri posztot, amelyeket továbbra is Cseke Attila, Tánczos Barna és Novák Eduárd töltenek majd be. Kelemen Hunor továbbra is a kormányfő-helyettesi tisztséget látná el, a PSD részéről a miniszterelnök-helyettes Sorin Grindeanu.

Kelemen Hunor a Cotroceni-palotában lezajlott egyeztetések után kijelentette: az RMDSZ a rotációs elv alapján Nicolae Ciucát támogatja a kormányfői tisztségbe másfél évre, majd azt követően a PSD jelöltjét. Hozzátette: ha egy ilyenfajta parlamenti többségre alapoznak, akkor hosszú távra kell tervezni az ország érdekében. A kormánykoalíció köteles lesz érdemi reformokat végrehajtani, beleértve az alkotmány több ponton történő felülvizsgálatát, illetve hosszú távú fejlesztési projekteket.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett hétfői kormányalakítási tárgyalásokon.  Az alakulat elnöke, Dacian Cioloş nyilatkozatában felrótta az államfőnek, hogy nem tett eleget közvetítői szerepének, és inkább „e szörnyszövetség keresztapjává” vált. Az USR elnöke kijelentette, pártja nem fog megszavazni egy olyan kormányt, amelyet az a PSD tart „a karmaiban”, amely „lemészárolta az igazságügyi törvényeket és augusztus 10-én elgázosította a román állampolgárokat”.