Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Horea Uioreanut

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Horea Uioreanut
A legfelsőbb bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét bizalmas információk felhasználása miatt. A döntés jogerős.

A legfelsőbb bíróság tulajdonképpen megtartotta a kolozsvári táblabíróság májusi ítéletét.

Az eredeti ítélet arra kötelezi Horea Uioreanut, hogy hetven napon át közmunkát végezzen a kolozsvári városházánál, egy jótékonysági intézménynél vagy egy helyi érdekeltségű kórháznál.

Uioreanu ellen 2014 októberében emeltek vádat. A megyei közgyűlés volt elnöke mellett még érintett volt az ügyben Anca Elena Albu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Kolozs megyei egységének altisztje, Silvia Bălaj, az altiszt édesanyja, valamint Mihnea Iuoraş, aki a tettek elkövetése idején Kolozs megye alprefektusa volt.

„A katonai ügyészek megjegyezték, hogy Anca Elena Albu olyba információkhoz adott hozzáférést Horea Uioreanunak, amelyeket nem szántak a nyilvánosságnak. Megfigyelési adatokról van szó, amelyek róla vagy más személyekről szóltak” – közölte 2014-ben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). A vádirat szerint a SRI altisztje azért szivárogtatta ki az információkat, hogy Uioreanu cserében közbenjárjon a Külügyi Hírszerző Szolgálathoz (SIE) történő áthelyezéséhez.

Az ügyészek tájékoztatása szerint Albu szándékosan és folytatólagosan szivárogtatott ki információkat, ezt közvetlenül vagy édesanyja, illetve az alprefektus közvetítésével bonyolította le, Horea Uioreanu felbujtására.