Andrei Baciut is beidézte a DNA a vakcina-ügyben

Beidézték hétfőn a korrupcióellenes ügyészségre (DNA) Andrei Baciut. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetője korábban bejelentette, hogy lemond az intézmény igazgatói tisztségéről – közölte az Agerpres hírügynökség.

Baciut a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben hallgatták ki, amelyben Florin Cîţu volt miniszterelnök, valamint Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek is gyanúsítottak. A DNA székhelyére való érkezésekor Baciu azt nyilatkozta a CNAS éléről való lemondása kapcsán, hogy azt „természetes és korrekt gesztusnak” véli.

A DNA korábban emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását. A vádhatóság szerint a tagállamoknak úgynevezett „opt-out” lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.

Az ügyészség közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek.

A DNA szerint az akkori kormány közölte az EB-vel, hogy Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37 588 366 adagot) rendelt. Ennek ellenére két gyanúsított kormánytag a harmadik segédletével elrendelte további 52 805 690 adag vakcina beszerzését és kifizetését, áfa nélkül, összesen 1 005 498 687 euró értékben, és ezzel kárt okozott az állami költségvetésnek.