Japán sztrájkba kezdtek a börtönőrök, munkakörülményeik miatt tiltakoznak

Japán sztrájkba kezdtek a börtönőrök, munkakörülményeik miatt tiltakoznak
Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) tagjai péntektől japán sztrájkot hirdettek. Fehér karszalagot viseltek tiltakozásképpen a rendszerben uralkodó helyzet miatt. A Kolozsváron tiltakozók is az elmaradt túlórapénzek kifizetését, az illegális meghatalmazások leállítását, a bérezési diszkrimináció megszüntetését, a fegyőrök statútumának jóváhagyását, az a nyugdíjba vonultakkal szemben elkövetett visszaélésék megszüntetését követelik stb.

Ovidiu Bota, a Büntetés-végrehajtók Országos Parancsnoksága (ANP) dolgozóit tömörító szakszervezeti szövetség szamosújvári vezetője pénteken a sajtónak úgy nyilatkozott: Tudorel Toader igazságügyi miniszter megígérte, hogy javítani fog a munkakörülményeken, de a beruházásokra fordítható költségvetést felére csökkentették. Mivel a büntetés-végrehajtási rendszer ilyen helyzetbe került, a miniszter lemondását követelik.

Elmondása szerint amennyiben követeléseik nem teljesülnek, a börtönök alkalmazottai folytatják a tiltakozást, akár a munkabeszüntetést is elrendelhetik.

„A szamosújvári börtön személyzethiánnyal küszködik. Bár megígérték, hogy felvesznek új alkalmazottakat, az igazságügyi miniszter nem tartotta be a szavát” – mondta Bota.